Close search

Мощната сила на зелените храни

Мощната сила на зелените храни Мощната сила на зелените храни Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Зелените храни са изключително важна част от здравословния начин на хранене. Съществуват много възможности за избор на зелена и свежа храна, които лесно се включват в традиционните ястия. Най-популярните зелени храни са спанак, зеле, китайско зеле (Bok Choy), броколи, коприва, лапад и редица други. Използвайки тази широка гама от животворни храни и то в достатъчно голямо количество, можете да се възползвате от следните предимства:

Богат източник на антиоксиданти

Повечето от зелените храни, като спанак и броколи, се считат за супер храни, тъй като съдържат голямо количество антиоксиданти. Изобилието от витамин А, С и Е може да бъде открито в повечето зелени храни, в допълнение към другите важни хранителни вещества като желязо и цинк. Антиоксидантите играят важна роля в защитата на човешкото тялото от вируси, така че те са особено важни за здравето. Яденето на най-малко три порции зелени храни всеки ден ще предостави на тялото ви достатъчно антиоксиданти, за да бъдете защитени.

Ниско съдържание на калории

Зелените храни, особено тези с по-тъмни листа, съдържат голямо количество вода, което от своя страна ги прави изключително бедни на калории. Това означава, че можете да ядете колкото се може повече от тях, без да има нужда да се притеснявате за поява на тежест или пренасищане с калории. В действителност, добавянето на тези храни в любимите ви ястия като яхнии, супи, гювечи, мусаки и макаронени изделия може да обогати ястието и да запази калорийния баланс под контрол. Въвеждайки тези продукти в менюто си, можете да ядете повече от любимите си храни без да повишите дневния си калориен прием.

Богат източник на фитонутриенти

Фитонутриентите са специални химически вешества, открити в зелените храни, които след като бъдат консумирани, оказват благоприятен ефект върху тялото. Полезните им свойства спомагат за засилване на имунната система и повишават съпротивителните сили на организма на клетъчно ниво.

Липса на въглехидрати

Въпреки че се открива известно количество въглехидрати в зелените храни, те са изключително важни за вашето здраве. Тези специални въглехидрати са комплексни, комбинирани с много необходими влакнини, които ви държат сити за по-дълго време през деня. Фибрите се свързват с всички замърсители и други ненужни за тялото неща и спомагат за отстраняването им, преди да се абсорбират в тялото. Фибрите играят важна роля и за нормалната работа на перисталтиката.

Понижават нивата на глюкозата в кръвта

Много от храните, които консумираме са обработваеми, следователно играят роля в повишаване нивата на кръвната захар, които след консумация стават изключително високи, преди рязко да спаднат. Този процес наистина може да всее хаос във вашата система, и дори може да причини диабет. Въпреки това, зелените храни са с много ниско съдържание на захари, тъй като са в комбинация с фибри и вода, те всъщност помагат да се регулира нивото на кръвната захар през целия ден.

Всеизвестно е ...храната играе значителна роля в нашия живот. И все пак, въпреки че хората са известни с това, че ядат напрактика всичко от хранителната верига, трябва да се отнесем с особено внимание към правилният избор на храни. Това означава, че трябва да консумираме храна, която е богата на витамини и други хранителни вещества. И най-лесно ще си ги набавим от някои зелени храни, описани по-долу, които притежават изключителни лечебни свойства...

1. Киви

Богато на фибри, кивито е много здравословен избор за диабетиците, тъй като те помагат за контролиране нивата на кръвната захар. Кивито също е полезно за облекчаване и спиране на кашлицата. Плодът е най-известен като много добър източник на витамин С и витамин К, затова спомага за предотвратяване на астмата и рака на дебелото черво. Малките и сладки плодове притежават уникален вкус, освен това притежават сили, защитаващи очите.

2. Броколи

Броколите са мощно оръжие, което се бори с рака и вродените дефекти. Тази супер храна не само повишава силите на имунната система, но спомага за изграждането на костите. Богат източник на всички витамини E, A, C, K, B6, калий, манган, желязо и калций, броколито има слава, че се бори с развитието на някои тумори. Броколите трябва да се консумират всеки ден, макар и в малки количества; то е на разположение в търговската мрежа целогодишно.

3. Къдраво зеле (кейл)

Къдравото зеле е много хранителен зеленчук, който има силата да поддържа детоксикационната система на нашето тяло. Той не само намалява риска от развитие на рак, но и е много полезно при понижаване нивата на холестерола. Този велик зеленчук е добър източник на диетични фибри и съдържа полезните витамини A, C, K, B6, мед, калций, манган и калий. Кейла се използва в китайската медицинската практика, за предотвратяване задръстванията на белите дробове. Консумирането на къдраво зеле 2-3 пъти на седмица ще ви позволи да се насладите на максималните ползи на тази чудотворна храна.

4. Спанак

Живите зелени листа спанак са хранителни бомби, пълни с всякакви витамини (A, C, E, K, B6), манган, калций, селен, рибофлавин, желязо, ниацин и цинк. Спанакът не само има силата да се бори срещу рак на кожата и гърдата, но също така е и богат източник на омега-3 мастни киселини. Според последните изследвания в областта, спанака също помага да се забави естественият процес на дегенерация. Нищо чудно, че се препоръчва от много диетолози в режимите за намаляване на теглото – в него не съдържа никакъв холестерол.

5. Коприва

Копривата представлява многогодишно тревисто растение с дълго пълзящо коренище. Копривата е не само богата на витамини, минерали и дъбилни вещества с важно значение за кръвоносната ни система. С нейна помощ се приготвят вкусни и здравословни ястия. Изключително богат и разнообразен се оказва хранителният състав на пролетното растение и не е случайно, че последователите на здравословното хранене го предпочитат. Най-висок процент в копривата е отреден на водата, след което следват протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини.

Свежите листа на копривата са сравнително добър източник на витамини - А, В, D, Е и К, минерални соли (калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий и мед), ферменти, хлорофил и багрилни вещества. Листата на копривата са богати на дъбилни вещества, пантотенова киселина, ситостерол и хистамин, а коренищата й най-вече на нишесте.

6. Лапад

Лападът представлява вид многогодишно тревисто растение от семейство Лападови, растящо в изобилие по поляните в голяма част от Европа и отглеждано като листен зеленчук.

По количествено съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво наличие на мазнини, лападът заедно с копривата и спанака се превръща в един от най-здравословните зеленчуци. Редица специалисти препоръчват консумирането на лапад от хората, практикуващи вегетарианство, тъй като той успешно може да замести месото на тяхната трапеза.

В химичния състав на лапада влизат витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К, белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора, яблъчна, оксалова и лимонена киселина.

7. Самардала

Самардалата е многогодишно тревисто растение от семейство Alliaceae. В народната медицина от стари времена самардалата е безценен лек срещу редица болести. Смята се, че лекува кожни болежки, като се полагат листенцата от нея върху псориазисни рани. Други пък правят благотворен мехлем от капки от листата й за трудно зарастващи рани. Има и рецепта с топло мляко, за която казват, че помага при стомашни болки, чревни проблеми, запек, глисти и дори парира хроничната кашлица.

Пресните листа на самардалата се слагат за овкусяване на всякакви салати с домати и краставици, а солената смес е наистина чудесна добавка към всички ястия с картофи, яйца, сирене или агнешко. Редно е да се внимава с нея, защото голяма част от подправката всъщност е сол. Така че, ако искате да поръсите със самардала, намалете солта по рецепта в ястията.

Самардалата е част от списъка с лечебни растения, които попадат под разпоредбите на Закона за лечебните растения. Според редица данни тя може да помогне за свалянето на вредния холерстерол.

8. Моркови

Морковът е сладък и хрупкав корен, който играе важна роля в укрепването на имунната ни система. Една чаша настъргани моркови съдържа 52 калории, много малко мазнини и никакъв холестерол. Богати на антиоксиданти, морковите притежават страшна сила, способна да унищожи предраковите клетки в човешкия организъм. Морковите са богат източник на пантотенова киселина, манган, бета-каротин, фибри, витамини (В6, K, C) и мед. Освен това, те се борят срещу различните видове рак, като рак на белите дробове, кожата и устната кухина. Морковите са важен елемент в нашия ежедневен прием на храна.

9. Гуава

Гуавата е сладък, тропически плод, идеален помощник в битката с теглото. Гуавата помага при запек, ефективно предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания и от кожни проблеми. Гуавата лекува проблемите с плодовитостта при мъжете, тъй като е богат източник на витамини като витамин С, както и диетични фибри и минерали. Гуава се използва и за лечение на диария, треска и диабет в традиционните лекарствени практики.

10. Череши

Черешите са суперплодове, които са чудесен източник на фибри и витамин С. Черешите са богати на фитонутриенти и са без натрий и мазнини. Наскоро учените установиха, че мелатонина в черешите има свойства, забавящи стареенето, а също и спомагат за предотвратяване на загубата на памет. Богати на антиоксиданти, черешите също така намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и облекчават болката, породена от артрит и подагра. Черешите са плод, който задължително трябва да се консумира, имат фантастичен вкус и деликатен аромат.

Правилното хранене е от съществено значение за ежедневната дейност н всяко човешко същество, то поддържа правилното функциониране на тялото. Майката природа ни е надарила с богат избор зелени храни, които имат силни лечебни свойства и да ни дават силата да се борим с повечето болести. Така че защо да не направим избора си така, че да останем здрави и живеем дълго и без болести? В крайна сметка, по-здравословния начин на живот води до здравословен живот.

Източник: resto.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност