Close search

Музиката променя аромата и плътността на виното

Музиката променя аромата и плътността на виното Музиката променя аромата и плътността на виното Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Производител от Германия, който пуска класическа музика на виното в процеса на ферментация, твърди, че резултатът е напитка с по-голяма плътност и по-наситен аромат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В продължение на един час всеки ден по време на 10-седмичния процес на ферментация виното на Кристиан Буц от Хохщад "слуша" класическа музика - от Приспивна песен на Брамс до Кармен на Бизе. Резултатите говорят сами - 25 доброволци, дегустирали вина със затворени очи, са предпочели ферментиралото под звуците на класическа музика. 

"Търсенето на музикално вино е голямо и то бързо се разпродава", казва производителят. Идеята да използва музика в процеса на ферментация на виното е базирана върху научни изследвания, според които звуковите вълни предизвикват промени във вегетативната нервна система и имунната система на човешкото тяло. "Ако честотите на звука влияят върху човешкото здраве, защо да не действат и върху виното?", се запитал 40-годишният Кристиан Буц.

Звуковата система, която винопроизводителят използва, е разработена от музиканта и здравен терапевт Дирк Колберг. Други винопроизводители в района вече са последвали примера на своя колега. Местна учени дори са направили проучване. 

Изследователите не са открили аналитични или сензорни доказателства за влиянието на звука върху виното. Те обаче са установили, че винените дрожди са много по-активни в началото на ферментационния процес, ако са стимулирани от звукови вълни. 

Причината не е научно обяснена, но някои винопроизводители смятат, че звуковите вълни от високоговорителите помагат за размесването на дрождите. 

Така на микроорганизмите не им се налага да изразходват собствената си енергия, за да се хранят със захар. Вместо това дрождите я съхраняват и влияят върху виното по други начини.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност