Close search

Най-предпочитаните сирена в света

Най-предпочитаните сирена в света Сиренето е древна храна, която се произвежда от мляко в широка гама от текстури, аромати и форми. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Не съществуват убедителни доказателства за мястото на производство на сирене в Европа, Централна Азия или Близкия Изток, но има сведения че се разпространило в Европа преди римско време.

Текстурите и вкусовете зависят от произхода на млякото, дали са били пастьоризирани, съдържанието на мазнини, бактериите и плесените, преработката и остаряването. foodpanda, подбра най-вкусните и предпочитани сортове сирене. 

- Синьо сирене - най-известното синьо сирене е Рокфор. То е характерно с плесента по него и е много подходящо както като предястие, така и за готвене.

- Чедър - традиционно английско сирене, което може да се произвежда в няколко цвята и едно от най-ароматните в света. Прави се от краве мляко и е характерно с неговата твърдост.

- Моцарела - меко, италианско сирене, произведено от биволско мляко. Моцарелата не може да бъде съхранявана дълго време, затова се продава като бели топки, потопени в саламура. Най-вкусна е giornata (еднодневна), но тя може да бъде намерена само в Италия.

- Бри -  меко френско сирене от краве мляко, което получава своето наименование по името на френската историческа област Бри.

- Кашкавал - вид жълто сирене от овче мляко, краве мляко или козе мляко. Разпространено е в Албания, Република Молдова, България, Република Македония, Сърбия и Румъния.

- Халуми - кипърско полутвърдо, необработено сирене, направено от смес от козе и овче мляко, а и от краве. Той има висока точка на топене и така лесно може да се пържи или на пече на скара. Запазва формата си под пряка топлина или като "скаражно" сирене.  

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност