Close search

Няколко любопитни факта за пицата

Няколко любопитни факта за пицата Любимо ястие на много хора по цял свят, пицата отдавна присъства и в нашето меню Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Едва ли има човек, който да не е опитвал пица. Любимо ястие на много хора по цял свят, пицата отдавна присъства и в нашето меню.

Ето няколко любопитни факта за това италианско изкушение:

Най-дългата пица на света е била изпечена в Италия и е била с дължина 240 м

Най-голямата кръгла пица с широчина над 40 м. е била приготвена пак в Италия, а четвъртита пица, изпечена в Айова, е била със страни 30 на близо 40 метра. 

Най-голямата руска пица е била с площ 22 квадратни метра, като формата й е имитирала картата на Москва. 

Според едно американско проучване над 7 млн. документи годишно се цапат с пица, докaто служителите ядат на работното си място.

Вече 10 години някои италианки с радост се парфюмират с любимото си лакомство. 

В Маунт Плезант (САЩ) се пече най-голямата пица за продажба и доставка до дома. Диаметърът й е 1.2 м.

Във Великобритания лекарите предписали на един младеж диета от пица. Холестеринът бил полезен за него, тъй като щял да стесни широките му кръвоносни съдове. 

По света редовно се провеждат шампионати на любителите на пицата. На едно такова състезание Джоу Честнът изял за 10 минути 45 парчета пица

Най-старата пицария на света е „Antica”. Построена е в Неапол преди 275 г. Заведението е открито през 1738 г. и работи и до ден днешен. 

Смята се, че първообразът на пицата са питките с различен пълнеж, приготвяни от викингите. Друга версия е ечемичената питка с настъргано сирене, описана в Стария Завет.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност