Омарът-деликатес номер едно в света
![Омарът-деликатес номер едно в света](https://assets.kulinaria.bg/attachments/pictures-images/0000/7297/MAIN-omar.jpg?1506409440)
![Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583](https://assets.kulinaria.bg/assets/design/photo_credit_sticker-2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583.png)
В хранителната индустрия се използват два вида омари - Newberg и Thermidor. Готвачите кипват или приготвят на пара деликатеса, като се разбира дали е готов по промяната на цвета на черупката - от син до оранжев.
Това се получава от разграждането на определен протеин, благодарение на който се променя и цвета.
Ето и някои други любопитни факти за вкусните омари.
Средното ниво на живака в омар е около 0,107 м.г.
- До 19-ти век, консумацията на омар не е била популярна.
- Преди години, храненето с омари се е смятало за белег на бедност.
- Това е била една от най-често консумираните храни в затворите.
- В наши дни най-скъпото ястие с омар, достига до 19 000 лв, във френски ресторант в Париж.
- Омарите могат да живеят до 100 години.
- Омарите са канибали. Когато храната е оскъдна, се знае, че ядат по-малки омари.
- Омарите могат да регенерират своите нокти, крака и антени.
- Месото е голям източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на чаша.
- Омарът е добър афродизиак.
- Деликатес е печен омар, направен на руло с морски водорасли
Източник: foodpanda
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook