Close search

Оригинална украса за Великден – II част

Оригинална украса за Великден – II част Оригинална украса за Великден – II част Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Великден е прекрасен християнски празник, който се чества вече от хиляди години. През това време много традиции са се променили, а са се появили и нови символи. 

Днешно време към обичаите се добавят и модните тенденции. Остава да съчетаем модерната естетика с християнските традиции и да зарадваме близките си с красиво украсен дом и празнично декорирана трапеза. 

Основните символи на празника са си все така в сила и тази година – боядисани яйца, плетени венци, цветя, гнезда и клонки. 

Венци и гнезда 

Напълно традиционни украшения за светлия християнски празник. Хубавото е, че можете дори да ги съчетаете в едно. Венците по правило се закачат на вратите и прозорците. Могат да се направят от различни материали, например лозови клонки, лико, напъпили брезови и върбови клонки, сухи стъбла, сено, свежи пролетни цветя, пера, мъх. Украсете ги с шарени яйца или играчки във вид на пиленца и зайчета. 

С добавянето на малко подръчни средства венците лесно се превръщат в гнезда. 

В украсени гнезденца от преплетени тънки клонки можете да подредите яйцата или козунаците. Но си оставете един венец като символ на слънцето, който да окачите на красива панделка на входната врата, за да се чувстват гостите ви още по-добре дошли. 

Великденски яйца 

Разбира се великденският празничен декор не може да мине без шарени яйца. Оцветете ги в различни цветове, украсете ги с рисунки, панделки и ваденки, можете да ги декорирате и с пластилин, копчета и мъниста.  Има стотици варианти – проявете фантазия. По-сръчните могат да украсят яйцата с декупаж или плетени калъфчета от ярка прежда. 

Производителите на сувенири са наясно, че всеки иска да декорира дома си за празника, затова предлагат декоративни великденски яйца в най-различни размери. Можете да ги подредите в кошнички или да ги окачите като украса на полилея или на корниза. 

Разбира се има и по-сложни и впечатляващи варианти. Можете да направите цяла композиция от яйчени черупки и пролетни цветя. Постелете мек зелен мъх на красив поднос или го запълнете с камъчета като на снимката. Остава само да подредите отгоре яйчените черупки, пълни с мъх, зелени стръкове и живи цветя. При желание можете да доукрасите с панделки. 

 Разбира се можете да пробвате и описания по-горе трик – използвайте яйчените черупки като саксийки. 

Можете да ги напълните с пръст или с мокър памук с бързо прорастващи семена. Подредете ги в кори за яйца и ще имате красива тематична композиция със свежа зеленина. 

Впрочем, свежите стръкове ще стоят чудесно и в малки декоративни саксийки. Можете да ползвате различни семена – овес, пшеница, тревна смес. Само не забравяйте да посеете семената поне седмица-две преди празника! 

Великденско дръвче 

Великденска украса, разпространена в Западна Европа. Великденското дръвче разбира се не е коледно – в случая се иска не елха, а свежи клонки от напъпили дръвчета.

 Подредете ги във ваза или в саксия и ги украсете с шарени яйца, цветя и панделки. Цъфналите клонки от вишна или ябълка са идеални за целта. 

Както виждате, можете да украсите дома и трапезата си за празника по редица начини и да проявите фантазия. Остава само едно – отдайте почит на традициите и подложете бродирана в народен стил кърпа под козунака. Можете да допълните атмосферата с църковни свещи и икони. Пожелаваме ви незабравим и топъл празник!

Източник и снимки: woman.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност