Полезни свойства на зеления фасул
Бобът има изключително висока хранителна стойност (приблизителни стойности): белтъчини - 23,3%; въглехидрати - 55,5%; вода - 11,2% и мазнини - 1,5%; съдържа витамини от групата В и витамин С. По корените се развиват голям брой грудки, където живеят бактерии, подпомагащи растежа и развитието на боба.
Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда практически навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен с една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия добив от едно растение и лесното му отглеждане се разпространява до края на 16 век в цяла Европа и европейските колонии в Африка.
Бобът помага в борбата с процесите на стареене, укрепва репродуктивната и имунната система, богат е на витамини.
В състава му също така има витамини А, С, К, магнезий, желязо, калий, фолиева киселина, тиамин. Богат е на силиций, минерал, който укрепва съединителната тъкан и костите.
Високото ниво на витамин А, както и на антиоксидантите лутеин, зеаксантин, бета-каротин, превръщат зеления боб в продукт, който пази организма от свободните радикали.
Солите на фолиевата киселина в боба са основен компонент при синтеза на ДНК и процеса на делене на клетките. Затова е важно зеленият фасул да присъства в менюто на бременните жени.
Желязото, калцият, магнезият и манганът са важни за процесите на обмяна на веществата.
Изследвания показват, че редовната консумация на зелен боб намалява опасността от чести мигрени, подобрява имунната и репродуктивната системи на човека.
В проценти полезните вещества в зеления фасул са:
- витамин К - 22%
- манган - 18%
- витамин С - 16,1%
- фибри - 16%
- фолиева киселина - 10,3%
- витамин B2 - 9,2%
- цинк - 7.7%
- витамин В1 -7.5%
- хром - 5,8%
- магнезий - 5.6%
- калций - 5,5%
- калий - 5,2%
- фосфор - 5,1%
- витамин B4 - 4,9%
- витамин А - 4,8%;
- витамин B3 - 4,8%
- белтъчини - 4.7%
- омега-3 полиненаситени мастни киселини - 4,5%
- желязо - 4,5%
- витамин B6 - 4,1%
- витамин E - 3.7%
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook