Close search

Помагат ли морковите да виждаме в тъмното

Помагат ли морковите да виждаме в тъмното Помагат ли морковите да виждаме в тъмното? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Морковите са добър източник на витамин А, липсата на който може да доведе до кокоша слепота, при която окото се приспособява много бавно към променящо се осветление. 

Ретината на окото е съставена от светлочувствителни клетки, наречени пръчки и конуси. Конусите възприемат детайлите и цветовете, но изискват много светлина, за да функционират. Пръчките не различават изобщо цветовете, но регистрират и много слаба светлина, и затова се използват за виждане на тъмно. 

Те съдържат едно светлочувствително съединение, наречено родопсин, главната съставка на което е витамин А. Най-добрият начин за лекуване на кокошата слепота е да се приемат увеличени количества витамин А, който се съдържа в морковите, но също така в ябълките, спанака и боровинките. 

Но подобряването на дефектното нощно виждане е нещо съвсем различно от засилването на нормалното. Колкото и моркови да ядете, няма да започнете да виждате по-добре в тъмното, но след известно време кожата ви ще придобие оранжев оттенък.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност