Close search

Поредна вътреутробна процедура спаси бебе още преди раждането

Поредна вътреутробна процедура спаси бебе още преди раждането Бебето е диагностицирано с диафрагмална херния Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

За пореден път медицината доказа своя напредък. Поредна успешна вътреутробна процедура беше извършена от екипа на доц. Атанас Щерев. Операцията помогна за спасяването на бебе, диагностицирано с диафрагмална херния. Това е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата. 

След рутинен ултразвуков преглед на бъдещата майка в 20-а гестационна седмица, се установява че бебето е с тежка диафрагмална херния. Това е животозастрашаваща аномалия и единственият шанс е феталната хирургия. 

От диагнозата до процедурата...

Случаят е поверен на д-р Петя Чавеева от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, която вече има успешен опит при подобни случаи. Специалистът по фетална медицина извършва миниинвазивна процедура, при която прониква през устата на бебето с 3,3 мм фетоскоп и раздуват под гласните му връзки балон катетър. По този начин се дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Самата д-р Чавеева споделя, че процедурата е била успешна и е минала без усложнения. 

Успешен завършек при първият подобен случай 

Подобна вътреутробна операция на бебе още в утробата се извършва за втори път в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Благодарение на успешната намеса на специалистите през януари 2015 се ражда здраво и щастливо първото бебе след въпросната интервенцията. Екипът и при двете уникални операции е начело с д-р Петя Чавеева, доц. Атанас Щерев и д-р Никола Персико от университетската болницата 'L. Mangiagalli', Милано, Италия. Щастливата развръзка и спасяването на малкия пациент е възможна благодарение на перфектната обща работа на специалисти по фетална медицина, по детска хирургия и по неонатология от няколко лечебни заведения. 

Вътреутробните операции дават шанс 

Това не са единствените процедури проведени от специалистите по фетална медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев”. В средата на 2014 г. д-р Петя Чавеева и доц. Атанас Щерев приложиха за пръв път в България ендоскопска лазерна хирургия за лечение на тежък трансфузионен синдром при близнаци. Това става възможно, след като през 2013 г. болницата е оборудвала и развила с помощта на сертифицирани на европейско ниво специалисти високотехнологичен сектор по фетална медицина, където да се прилага тази иновативна миниинвазивна методика. 

Чрез предлаганата фетална лазерна терапия могат да се лекуват различни проблеми при многоплодна бременност и да се избягва опасността от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. Така България се нареди сред петте държави в Европа, начело с Великобритания, Франция, Белгия и Испания, в които нуждаещите се от подобна интервенция бременни жени могат да се възползват от новите възможности на съвременната фетална медицина. 

Откриването на евентуални проблеми в развитието на плода още преди раждането е от важно значение за предотвратяването на фатални последици. Ето защо надлежното проследяване на бременността и прегледите по фетална морфология играят толкова важна роля през тези прекрасни 9 месеца. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност