Close search

Праз за бременни и срещу инфекции

Праз за бременни и срещу инфекции Празът е много добър антиоксидант, който се бори успешно със свободните радикали. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Празът, Allium porrum, е зеленчукова култура, която се отглежда повече от 2000 години. Смята се, че произхожда от Средиземноморието. В Древна Месопотамия са го използвали като лек с широк спектър на действие, римляните са считали, че неговата консумация помага за прочистване на гърлото и гласа. Дори император Нерон изяждал праз лук преди да излезе да говори пред публика. В Европа празът е разпространен от римляните като през V век става национален зеленчук на галите. Французите присъждат за различни постижения в селското стопанство зелено-бяла ивица, която се нарича праз. В кулинарията на френската култура зеленчукът се употребява много широко.

В сравнение с другите видове лук празът съдържа повече азотни вещества, витамини и по-малко захари, от които главно глюкоза и фруктоза. Богат е на витамини А, К, PP и С, минерали калций,калий, магнезий и натрий, баластни вещества, фолиева киселина и етерични масла. Зеленчукът не съдържа мазнини, но има много влакнини.

Празът е нискокалоричен, което го прави добър избор за хора с наднормено тегло. Голяма част от лечебните му свойства се дължат на съдържащите се в него фитонциди, които имат дезинфектиращо и антибактериално действие. Подходящ е за бременни жени заради наличието на фолиева киселина. Много добър антиоксидант, който се бори успешно със свободните радикали. Препоръчва се от специалисти като превантивна мярка срещу рак на стомаха. Свойството му да разрежда кръвта предпазва от образуване на съсиреци в кръвта. Съобразно народната медицина се смята, че съставките на праза понижават нивото на холестерола в кръвта. Подходящ е за заболявания като астма, диабет, атеросклероза, астма и различни инфекции. Има гликемичен индекс 35.3 и гликемичен лоудинг 5. Укрепва нервната система и помага за бързо зарастване на раните. Подпомага дейността на мускулите и поддържа водния баланс в организма. Поддържа кожата здрава и гладка. Употребата на праз влияе положително върху храносмилателната система и подпомага сърдечната дейност, тъй като съдържа много влакнини и убива бактериите в стомаха. Употребява се за облекчаване на отоци от различни естество. Препоръчва се за лечение на хрема. Подобрява дейността на бъбреците и на жлъчния мехур, и е добро пикочогонно средство.

Консумацията на праз е свързана с определени здравословни опасности в определени случаи. Хората, които имат болен стомах или непоносимост към вкуса му по-добре да го сготвят добре преди консумация. Може да се добавя към салати, но само като съставка на дресинг. Не се препоръчва на хора, които имат язви, гастрити и патологични състояния на бъбреците.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност