Close search

“Празник на гърнетата”

“Празник на гърнетата” “Празник на гърнетата” Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

На 8 юни 2013 г. за пета поредна година ще се проведе “Празник на гърнетата” – Кулинарният фестивал на Добруджа.

Празникът на гърнетата е еднодневен фестивал, посветен на популяризирането на кулинарния феномен, характерен за региона на Добруджа и неговото представяне пред широката публика, като най-важният елемент е да не се допусне изчезването на типични за региона продукти и ястия чрез промотирането им. Фестивалът е насочен към широката публика – местното население и местни общности, гости на региона, туристи. Той е мултикултурна територия, представяща идентичност, традиция, автентичност от Добруджа.

Отворени са предварителните записвания за групови участия в Петото издание на ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА – кулинарният фестивал на Добруджа, който се организира ежегодно в с. Зимница, общ. Крушари, обл. Добрич. Тази година ще се проведе на 8 юни, събота, 2013 г. от 11.00 ч. Съорганизатор е Община Крушари в партньорство с БАСЕТ /Българска асоциация за селски и екологичен туризъм/ и Регионален Историчеки Музей – Добрич. Село Зимница се намира на 45 км от гр. Добрич и на 50 км от гр. Силистра.

Програмата на фестивала включва:
1. Изложба – дегустация на домашно приготвени ястия, характерни за района на Добруджа, представени от различните етноси – българи, турци, татари, роми, румънци.
2. Конкурс за автентични ястия и етно визия на щанд, оценяване на блюдата от професионално жури, избор на най-вкусните и най-оригиналните местни кулинарни произведения и награждаване на отличените участници с грамоти и предметни награди.
3. Програма фолклорен блок, анимация за деца и възрастни, творчески работилници и др.
4. Фермерски пазар
5. Родови срещи на зимничани

Поканени са читалищата от цяла Добруджа, групи и индивидуални участници, да се присъединят към тазгодишното събитие, като се включат с домашно приготвени ястия, характерни за региона, в който живеят. По желание могат да участват във фолклорния блок на празника.

Задължително е следното условие за участие в Празника на гърнетата: всеки участник да се представи с домашно приготвено ястие, поднесено в глинено гърне, чувен или тава и подредено на общата трапеза. Ястията могат да бъдат от категория основни ястия, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.

Летните издания на кулинарния фестивал "Празник на гърнетата" традиционно се провеждат в с. Зимница, общ. Крушари, обл. Добрич с финансовата подкрепа на Община Крушари, област Добрич.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност