Пролетни храни за здраве и добра фигура
Както добре знаем, пролетните зеленчуци са богати на полезни за организма ни вещества.
Слабоизвестно е обаче, че някои от тях са много подходящи за спазване на различни режими на хранене и поддържане на здравословно тегло. Ето някои от тях:
Листата на киселеца съдържат добро количество витамин С, много витамини от група В, калий, калций, магнезий.
В 100 г киселец има само 19 ккал.
Артишокът е изключитено богат е на протеини и фибри.
Благодарение на ниската си калорийност от 28 ккал в 100 г, той е чудесен пролетен зеленчук за диета.
Веществата, които съдържа, подобряват обмяната на веществата, възстановяват клетките на черния дроб.
Артишокът, съдържа цинарин. Той почиства съдовете и понижава нивата на вредния холестерол, а инулинът се грижи за здравословното ниво на кръвната захар.
95% от съдържанието на репичките се състои от фибри и вода, което ги прави идеален продукт за диета.
В 100 г репички има само 14 ккал, както и дневната норма за човешкия организъм от витамини С, В, Е, калий, магнезий, флуор, които подпомагат отслабналия през зимата имунитет, салицилова киселина, която се явава в ролята на "природен аспирин", регулира температурата на тялото и се бори с възпалителните процеси в организма.
Пролетните гъби
Пролетните гъби са признат от диетолозите източник на протеини.
100 г от тях доставят необходимия дневен прием на селен. Те съдържат повече калий, отколкото бананите.
Скорошен анализ показва, че гъбите са богати и на много минерали. Най-хубавото е, че дори при термична обработка, те запазват своите полезни хранителни вещества.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook