Close search

С какво можем да заместим кафето сутрин

С какво можем да заместим кафето сутрин С какво можем да заместим кафето сутрин Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Като цяло кафето и чаят сутрин са супер енергизиращи напитки, и представляват сутрешен ритуал за много работещи хора. Но прекалената консумация на кафе е свързана с определени рискове като високо кръвно налягане, лоша концентрация, тревожност, смущения на съня. 

Какви алтернативи на кафето съществуват в различните страни, открихме в profit.bg

Кафе от глухарчета 

Рядко свързваме полското растение, което всички сме виждали многократно, с ползи за здравето. То обаче е билка със способност да регулира храносмилателната система. В някои страни вместо обичайното кафе приготвят напитка от кафеени зърна, цикория и глухарче. 

Мате 

Топла или студена, това е предпочитаната напитка на Южна Америка. Тя се прави от листата на растението мате. напитката съдържа значително по-малко кофеин, но за компенсация е пълна с витамини и минерали. 

Джинджифилова напитка 

Джинджифилът е известен афродизиак. Той може се консумира, след като е натиснат във вода като чай, с лъжица мед или с лимонов или портокалов сок. Сред различните ползи, за които знаем, е, че освежаващият сок може да облекчи гадене, настинки, мигрена и е силен антиоксидант. 

Кафе от цикория 

По време на една от кризите с кафето през XIX в., много европейци заместват недостъпната напитка с кафе от цикория, подобно по аромат, но различно на вкус. Постепенно цикорията отново губи привлекателност, което е жалко, тъй като тя има много положителен ефект върху черния дроб. Днес кафе от цикория пият в някои региони на Франция и Белгия. 

Сок от пшеница 

Едва ли някой би заменил чаша ароматно кафе за тази зелена напитка сутрин. Но всъщност тя идва от младите филизи на пшеница, които са пресовани или сушени. Те са богати хранителни вещества, витамини A, C и E, аминокиселини или казано иначе- е много пълноценна храна, перфектно начало на деня. 

Ройбос 

Ройбос , храст от семейството на акацията, расте само в планините в Южна Африка. Това лечебно растение предпазва от астма, алергии или безсъние. A напитки да се пие според желанията - гореща или студена.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност