С какво яйцата са полезни за здравето ни?
От години яйцата са представяни като вредна храна, източник на холестерол, който е вреден за нас. Но дали наистина е така?
Едно голямо яйце съдържа около 210 мг холестерол, който е много в сравнение с други храни. С много проучвания, обаче е доказано, че холестеролът в яйцата не е вреден за нас, точно обратното, той е дори полезен.
Освен това, консумацията на яйца дори повишава “добрия“ холестерол. Също така те стимулират превръщането на “лошия“ холестерол в “добър “ холестерол. Изследвания да доказали, че консумацията на яйца няма връзка с повишаването на риска от инфаркт или инсулт при здрави хора.
Яйцата съдържат изключително полезни антиоксиданти като зеаксантин и лутеин. Тези антиоксиданти се натрупват в ретината и предпазват очите от болести като макулна дегенерация и катаракта.
Яйцата са изключително питателни и съдържат малко калории, около 77. За сметка на това яйцата са богати на протеини, полезни мазнини и 9 незаменими аминокиселини, желязо, фосфор, селен, витамин А, витамин В12, витамин В5 и др.
Яйцата съдържат около 110 мг холин, които е от изключително важно значение за функционирането на мозъка.
Повечето хранителни вещества се съдържат в жълтъка, пише още zdraviste.com.
Яйцата са много подходящи за хора, които искат да отслабнат, защото съдържат малко калории и всички необходими хранителни вещества за да се почувствате сити. Яйцата почти не съдържат въглехидрати, което означава, че няма да повишат кръвната захар. Този факт е особено важен за хората страдащи от захарна болест.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook