Close search

С какво яйцата са полезни за здравето ни?

С какво яйцата са полезни за здравето ни? От години яйцата са представяни като вредна храна, източник на холестерол, който е вреден за нас. Но дали наистина е така? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

От години яйцата са представяни като вредна храна, източник на холестерол, който е вреден за нас. Но дали наистина е така? 

Едно голямо яйце съдържа около 210 мг холестерол, който е много в сравнение с други храни. С много проучвания, обаче е доказано, че холестеролът в яйцата не е вреден за нас, точно обратното, той е дори полезен.

Освен това, консумацията на яйца дори повишава “добрия“ холестерол. Също така те стимулират превръщането на “лошия“ холестерол в “добър “ холестерол. Изследвания да доказали, че консумацията на яйца няма връзка с повишаването на риска от инфаркт или инсулт при здрави хора.

Яйцата съдържат изключително полезни антиоксиданти като зеаксантин и лутеин. Тези антиоксиданти се натрупват в ретината и предпазват очите от болести като макулна дегенерация и катаракта.

Яйцата са изключително питателни и съдържат малко калории, около 77. За сметка на това яйцата са богати на протеини, полезни мазнини и 9 незаменими аминокиселини, желязо, фосфор, селен, витамин А, витамин В12, витамин В5 и др. 

Яйцата съдържат около 110 мг холин, които е от изключително важно значение за функционирането на мозъка.

Повечето хранителни вещества се съдържат в жълтъка, пише още zdraviste.com.

Яйцата са много подходящи за хора, които искат да отслабнат, защото съдържат малко калории и всички необходими хранителни вещества за да се почувствате сити. Яйцата почти не съдържат въглехидрати, което означава, че няма да повишат кръвната захар. Този факт е особено важен за хората страдащи от захарна болест.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност