Close search

Съвети за хранене против умора

Съвети за хранене против умора Ако се чувствате уморени, отпаднали и имате проблеми с концентрацията променете начина си на хранене. Вижте кои храни помагат за подобряване на тонуса и прогонване на постоянната умора. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ако се чувствате уморени, отпаднали и имате проблеми с концентрацията променете начина си на хранене. Вижте кои храни помагат за подобряване на тонуса и прогонване на постоянната умора.

Умората през деня най-вероятно се дължи на недостигът на желязо. Тялото се нуждае от него, за да транспортира успешно кислорода към клетките. Най-големи количества желязо има в червените меса, птиците, яйцата и пълнозърнестите храни.

Прекомерната консумация на хляб и тестени изделия, както и всички рафинирани продукти повишава нивата на кръвната захар, а след това инсулинът ги понижава. Последствието от това е умора и чувство за ленивост.

Избегнете това, като консумирате храни, които съдържат нерафинирани въглехидрати, като кафяв ориз, пълнозърнести тестени изделия.

Увеличете консумацията на плодовеи зеленчуци.Старайте се зеленчуците да присъстват във всяко хранене.

Закуската е от изключително значение за правилното започване на деня. Страхотен пример за енергизираща закуска е купа овесена каша, банан с кисело мляко или варено яйце с домат и маруля.

Мускулната слабост и сънливостта са симптоми на магнезиев дефицит. Набавете си магнезий от зеленчуците с тъмно зелен цвят като спанака. Други богати на магнезий храни са тофу,сусамовото и слънчогледово семе, бананите и авокадото.

Големи количества магнезий се намират и в рибата. Тя е богата и на омега 3 мастни киселини, които са изключително важни за цялостното състояние на организма. Увеличете консумацията на риба, комбинирайте я със зеленчуци на пара.

Приемайте повече витамин С – може да го откриете в портокалите и портокаловия сок, ягодите и лимоните.

Някои от подправките също могат да ви помогнат в борбата с умората. Това са женшен и канела, мащеркаи магданоз.

Колкото и да е неприятна миризмата на чесън, трябва да знаете, че той прави чудеса с уморения организъм. Чесънът е богат на витамин С и витамин В6. С негова помощ вредните действия от пържените и сладки храни се неутрализират.

Избягвайте газираните напитки, те подуват стомаха и създават допълнително усещане за тежест и дискомфорт.

Хранете се поне три пъти дневно. При по-малко хранения, умората ще ви надвие. Не вечеряйте прекалено тежки храни, старайте се да не пропускате закуската. След като веднъж успеете да установите правилен хранителен режим, ще започнете да се чувствате много по-жизнени.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност