Close search

Сок от нар срещу Алцхаймер

Сок от нар срещу Алцхаймер Известна е ползата на този сок върху здравето в цялост, но сега става дума за нещо по-специфично Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Германиски и английски учени публикуваха материали от комплексно изследване върху свойствата на сока от нар. 

Известна е ползата на този сок върху здравето в цялост, но сега става дума за нещо по-специфично. Със сок от нар може да се предотврати болестта на Алцхаймер.

Сокът от нар влияе положително върху функционирането на главния мозък, уверяват учените по данни от medikforum.ru

Изследователите от университетите във Фрайбург и Хадърсфилд доказват ролята на този сок в профилактични програми срещу болестта на Алцхаймер. Нарът съдържа веществото пуникалагин. Това химическо съединение по време на експериментите потискало възпалителните процеси във важни мозъчни клетки. Именно с разрушаването на такива клетки се свързва възникването и развитието на болестта на Алцхаймер.

Учените твърдят, че в чистия сок от нар се съдържат дози от около 3.4% пуникалагин. Най-голямо количество от този компонент всъщност се съдържат в кожицата на гранатовите плодчета. 

Учените уверяват, че противовъзпалителният ефект на сока влияе оздравително не само на процеси в главния мозък. Според тяхна хипотеза плодовете от нар могат да изиграят положителна роля и в страдания като ревматоиден артрит и болестта на Паркинсон, пише още lekuva.net.

Съдържащите се в нара полифеноли пък предпазват от вредните въздействия на холестерина.

Любителите на мазна храна задължително трябва да уважат това условие, ако искат да подобрят еластичността на кръвоносните си съдове и да предотвратят сърдечно-съдови инциденти.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност