Спанакът - най-полезният зелен зеленчук
Спанакът е най-полезния зелен зеленчук.Той съдържа много цинк, желязо, магнезий, калций, мед, фофор, калий , натрий и селен. В него има множество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Съдържа също и нишесте, захар , витамини от групата В, бета каротин и витамините А, Е, С, Н, К, РР.
При термична обработка обаче се запазват витамините А и С. Спанакът не е много издръжлив и бързо се разваля. За това правете салати, супи и други ястия веднага щом го купите. Спанакът е единствения зеленчук, който съдържа повече бета каротин от моркова.
Спанакът има високо съдържание на желязо, благодарение на него хемоглобинът се активизира и снабдява клетките с кислород по-добре. Спанакът заздравява зъбите и венците, укрепва кръвоносните съдове и предпазва от анемия. Стимулира разботата на задстомашната жлеза и стабилизира работата на червата. Той подобрява обмяната на веществата и спомага за изработването на енергия.
Спанакът се препоръчва на хора които са подложени на стрес или на диета. С помощта му спокойствието се възстановява и работоспособността се повишава. Спанакът предпазва от повреждане лигавиците, нормализира въглехидратната обмяна, участва в изработката на важни за организма хормони и помага за вталяване.
Лекарите и диетолозите го включват в диетичното меню с цел елиминиране на заболявания на нервната система, хипертония, изтощение, анемия, диабет, гастрит и ентероколит. Спанакът има високи нива на йод и за това той влияе добре на работата на щитовидната жлеза. Той се усвоява много бързо от организма, поради веществата стимулиращи действието на слюнчестите жлези.
Голямото съдържание на витамини и минерали го прави изключително полезен за бременни жени и малки деца.
Източник: rater.eu
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook