Close search

Сръбско магарешко сирене е най-скъпото сирене в света

Сръбско магарешко сирене е най-скъпото сирене в света Сръбски природен резерват твърди, че сиренето му от магаре е най-скъпото сирене в света. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Сръбски природен резерват твърди, че сиренето му от магаре е най-скъпото сирене в света.

Засавица е един от най-известните природни резервати в Сърбия, а местната ферма за магарета продава сиренето при цена от 1000 евро килограма, предава Ройтерс.
Фермата, която се намира на около 80 километра от сръбската столица Белград, има 130 мъжки и женски магарета и е единственото място в света, където се доят магарета, отбелязва агенцията.

Всяка от женските във фермата се дои на ръка три пъти дневно, тъй като няма доилни апарати за магарета.

„При тези животни, извън факта, че ги спасяваме от изчезване, тъй като бройката им в тези райони падна рекордно, правим определени продукти, които помагат за оцеляването, за развъждането и за приемането им от хората“, казва директорът на резервата Слободан Симич пред агенцията.

За да се произведе 1 килограм сирене са нужни 25 литра магарешко мляко.

„Никой не произвежда магарешко сирене в Европа или по света, няма информация да произвежда, а и едва ли някой би произвеждал, тъй като би било невероятно скъпо. В европейски контекст, цената би достигнала 3-4-5 000 евро (за килограм). Но ние се опитваме да произвеждаме подобен продукт и го предлагаме на приемливата цена от около 1000 евро, което го прави най-скъпото сирене в света. Няма по-скъпо сирене в момента, нито по-ценно, нито в подобни ниски количества“, казва Симич.

Той се надява, че фермата ще започне скоро да изнася сиренето за Великобритания, Германия и за останалия свят.

Източник: spekulanti.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност