Close search

Учени: Вещество в зехтина убива коварния рак за отрицателно време

Учени: Вещество в зехтина убива коварния рак за отрицателно време Ракът няма никакъв шанс срещу специално вещество в зехтина, което откриха американските учени Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Американските учени откриха, че съдържащо се вещество в зехтина убива за отрицателно време коварния рак. Става въпрос за най-полезния зехтин, който е студено пресован и при обработката му не са използвани химически вещества и процеси.

Веществото се нарича олеокантал и е в състояние да се справи и да унищожи най-разнообразни ракови клетки. Най-уникалното е, че зехтинът екстра върджин и полезните негови качества унищожават опасния рак и изменените клетки, докато здравите клетки остават напълно незасегнати.

Американските учени всъщност са знаели, че съставката олеокантал има свойството да унищожава коварния рак, но досега не са били наясно как точно протича процесът.

Те са допускали, че съединението се прицелва в ключов протеин в раковите клетки, който предизвиква програмирана клетъчна смърт, известна като апоптоза, и са решили да тестват хипотезата си.

Прилагайки олеокантал върху ракови клетки, учените с изненада са установили колко бързо ги унищожава той – в интервала между половин и един час. Ефектът от програмираната клетъчна смърт се проявава обаче след 16 до 24 часа. 

Откритието накарало учените да допуснат, че и други фактори играят роля в разрушаването и смъртта на опасните клетки на коварния рак.

Те установили, че собствените ензими на клетките ги убиват, тъй като се оказало, че олеоканталът пробива секреторните мехурчета на клетките на смъртоносния рак – контейнерите, складиращи клетъчните отпадъци. 

В резултат на пробива се изливат ензими, които причиняват клетъчната смърт. Същевременно веществото не вреди на здравите клетки, само ги „приспива“ временно като спира за около 24 часа жизнените им цикли.

Следващата цел на специалистите ще бъде да изпробват как действа олеоканталът върху клетките на коварния рак в живи организми. Те искат да разберат също защо раковите клетки са по-чувствителни към съединението от нормалните клетки, пише още lechitel.net.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност