Close search

Уиски за сърце и срещу рак

Уиски за сърце и срещу рак Уискито е популярно питие, но едва ли повечето от любителите му са наясно, че освен удоволствие, умерената му консумация може да донесе и редица ползи за здравето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Една чаша уиски е с ниска енергийна стойност и добавя само 65 калории към дневния ви прием. Уискито не съдържа никакви мазнини и холестерол. 

Разбира се, благотворните ефекти се проявяват само, ако се консумира в умерени количества.

Уискито засилва съпротивителните сили на организма срещу рака

Уискито е богато на анти-оксиданти, които помагат за ограничаване на растежа на раковите клетки. То съдържа елагова киселина (ellagic acid), която е силен естествен анти-оксидант. Тя има свойството да ограничава взаимодействието на ДНК-то с някои канцерогенни вещества като нитрозамини и полициклични ароматни хидрокарбони.

Уискито предпазва от настинки и грип

Има данни за благоприятно въздействие на уискито при алергии и настинка. Помага и при болки в гърлото, ако се консумира заедно с гореща вода и лимон. Прпоръчително е да е в малки количества.

Уискито има благоприятен ефект върху сърдечния мускул. Предпазва от кръвосъсирване и запушване на артериите и така намалява рисковете от инфаркт. Понеже е богато на анти-оксиданти, уискито ограничава окисляването на липопротеините в кръвта, а от там и сърдечните заболявания. То увеличава количеството на добрия холестерол в тялото и намалява мастното съдържание в артериите.

Уискито помага в поддържането на телесното тегло

Уискито в умерени количества може да бъде полезно за хора с наднормено тегло. Има ниско калорийно съдържание и не съдържа мазнини. Подпомага храносмилането и овладяването на апетита и преяждането.

Други ползи за здравето от консумацията на уиски:

  • Подобрява паметта – уискито повишава ефективността на мозъчната дейност дори в напреднала възраст. Подпомага ограничаването на някои болести като деменцията и Алцхаймер. Етанолът поддържа активността и правилното функциониране на невроните в мозъка.
  • Намалява стреса и безпокойството. 1 или 2 порции уиски са препоръчителни за отпускане на нервното напрежение.
  • Подобрява съня. То отпуска нервите и има слаб седативен ефект, което подпомага заспиването.
  • Спомага за удължаването на продължителността на живота. Умерената консумация на уиски подобрява продължителността на живота и здарвето като цяло. Разнообразните анти-оксиданти повишават съпротивителните сили срещу различни болести и признаците на стареенето.

Източник: frognews.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност