Close search

Умерената консумация на пиво може да набави до 75% от дневния прием на витамин В

Умерената консумация на пиво може да набави до 75% от дневния прием на витамин В Умерената консумация на пиво може да набави до 75% от дневния прием на витамин В Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Учени от Центъра по биология на храните и от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) проведоха различни проучвания на съдържанието на фолиева киселина (витамин В9) в марки пиво, закупени от търговската мрежа. Изследванията са част от усилията на научните среди и Съюза на пивоварите за изучаване качествата на продукцията на българската индустрия.

В зависимост от марката на пивото количеството на фолиевата киселина варира от 10 до 320 микрограма в порция от 500 мл, като не се наблюдава разлика между светло и тъмно пиво. Голямата вариация в съдържането на витамина се дължи на различните суровини и технологии, използвани от производителите. Интересно е, че някои марки пиво притежават много високо ниво витамин В9, което е близко до препоръчителната за прием дневна доза от 400 мкг. Големите вариации в нивото на витамин В9 в отделните марки показва, че има иновативни възможности за оптимизация съдържанието на здравословната съставка, което несъмнено ще е от полза както за умерените консуматори, така и за индустрията.

Проведените изследвания показват, че нивото на фолиевата киселина в произведените в страната марки пиво е достатъчно високо и те са статистически значим източник на витамин В за потребителите. В проучванията на ИКХТ са изчислени възможностите за прием на витамини при умерена консумация на бира. Получените резултати показват, че при консумацията на 1 литър пиво могат да се задоволят до 75% от дневните потребности от витамин В (фолиева киселина), от аскорбинова киселина (витамин С) – до 100%, от никотинова киселина – до 35% и от рибофлавин – до 15%.

В пивото витаминът се образува от пивоварните дрожди по време на ферментацията, а известни количества идват и от пивоварния ечемик. Този факт е добре известен от десетилетия и консумацията на течна бирена мая е алтернатива на приема й на таблетки. Кълненето на зърна е стародавен и широко разпространен метод за повишаване на тяхната хранителна стойност. Установено е, че при кълненето на ечемика се увеличава 5-6 пъти количеството на рибофлавина, 2 пъти на никотиновата киселина и почти 2 пъти на фолиевата киселина. Много от тези витамини са термоустойчиви и не се разграждат при варенето на пивната мъст. Ето защо предимството на пивото е, че то се произвежда не само от зърнени култури, но от специално малцуван ечемик.

Фолиевата киселина и нейният биологично активен аналог тетрахидрофолиевата киселина е незаменим витамин, необходим за нормалното функциониране на човешкия организъм. Недостигът на витамин В9 води до развитие на животозастрашаваща анемия, повишава риска от редица заболявания, включително появата на тумори. Епидемиологичните изследвания показват, че употребата на фолиева киселина предпазва от дефекти на нервните окончания, сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво и вероятно от болестта на Алцхаймер и рак на гърлото.

Поради ключовото значение на фолиевата киселина за здравословния начин на живот се води подробна статистика за нейното присъствие в режима на хранене. Най-съществени източници са листните зеленчуци като салата, спанак, някои варива, черен дроб, слънчогледово семе, дрожди, пиво и др. През последните години редица компании предлагат храни, обогатени с витамин В9. Обикновено това са различни зърнени закуски, хляб, бира и др.

Източник: men.hotnews.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност