Витамин С
Витамин C, наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат е водоразтворим витамин. Поради големия брой благоприятни ефекти върху човешкия организъм Витамин C се използва като хранителна добавка, включва се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания.
Поради масовата си познатост, витамин С е считан от много хора за "лек за всичко". Но слабно известен факт е, че витамин С е сред много малкото вещества, които човешкото тяло не може да синтезира, т.е. човешкият организъм не може да произвежда витамин С и той се набавя единствено от външни източници.
Аскорбиновата киселина има голямо значение за развитието на здрави клетки в организма, правилното абсорбиране на калция, нормалното развитие и възстановяване на тъканите. Тя участва и в процесите на кръвосъсирването и подсилва стените на капилярите.
Витамин С e силен антиоксидант. Също така той е свързан с предпазването от някои дегенеративни заболявания - сърдечносъдовите, катаракта, както и някои видове рак.
Витамин С е необходим за:
- синтеза на колаген в съединителната тъкан, невротрансмитерите, стероидните хормони и карнитина;
- превръщането на холестерола в жлъчни киселини;
- да подпомага действието на желязото в организма.
Витамин С е необходим и за здравината на венците, играе роля при предпазване на организма и борбата му с инфекциите, включително грип и настинка. За него се смята също, че увеличава имунната защита на организма, понижава нивото на холестерола, високото кръвно налягане и предпазва от атеросклероза.
Недостигът на витамин С предизвиква различни проблеми, а заболяването, което се развива при липсата му, е скорбут. В същото време пониженото му ниво може да доведе до появата на “точковидни” кръвоизливи по кожата и склонност към кървене, бавно и лошо зарастване на различни наранявания, разраняване и кървене на венците и опадане на зъбите.
Други прояви на недостиг са появата на отоци, обща слабост, влошено храносмилане, болки в ставите, бронхиални инфекции, чести настинки.
Дозиране, предозиране и токсичност
Международно установената като минимална дневна доза за прием на витамин С е 60 мг. При включването му в различни лечения обаче тя може да нарасне няколкократно.
Според последни изследвания здравият организъм има нужда от 200-500 мг дневно, като точната доза е силно индивидуална.
При бременни и кърмачки препоръчителното количество е 75-95 мг.
Увеличаване на приема е препоръчителен в случаи на травми, инфекции, работа, свързана с голям разход на физическа енергия, както и при пушачи.
Тъй като витамин С е водноразтворим, евентуално приетите излишни количества като правило се изхвърлят с урината. При свръхголеми дози (например при някои лечения) са възможни стомашно-чревни проблеми – диария, гадене, стомашни спазми.
Доказано е, че витамин С е особено ефективен, когато се приема заедно с биофлавоноиди, калций и магнезий, а за ролята му като антиоксидант е най-добре да се приема в комбинация с други антиоксиданти - например витамини А и Е, при което действието на всеки от тях се засилва.
Негативно влияние върху нивото на витамин С в организма имат замърсеният и горещ въздух и вода, в някои случаи приготвянето на храна при твърде висока температура.
Антиацидите, алкохолът, антидепресантите, стероидите и таблетките за контрол на забременяването също понижават нивото на аскорбиновата киселина.
Естествени източници на витамин С
Храни с особено високо съдържание на този така важен витамин са зеленчуците с листа, цитрусовите плодове, както и тези от вида на малините и боровинките, доматите, пъпешите и др.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook