Close search

Витамин В3 удължава живота с десет процента

Витамин В3 удължава живота с десет процента Витамин В3 удължава живота с десет процента Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Експеримент на швейцарски учени от Висшата техническа школа в Цюрих (ETHZurich) върху кръгли червеи е показал, че витамин B3 (ниацин) удължава живота им с около 10%. Ефект на веществото се дължи на факта, че способства образуването на свободни радикали, пише Nature Chemical Biology цитирани от 30dumi.eu.

Проучванията са проведени върху нематоди Caenorhabditiselegans. Продължителността на живота на тези червеи е само един месец. За изучаване на механизмите на стареене те са просто идеален модел.

В по-ранни проучвания е установено, че положителното въздействие на спортни натоварвания е свързано с по- интензивно производство на свободни радикали, а антиоксидантите отменят този ефект.

Изследователите от Швейцария, въз основа на резултатите от ново проучване заключават следното: никотиновата киселина в храни като риба, говежди черен дроб, месо, ориз и фъстъци, има същия ефект като упражненията.

Учените възнамеряват да продължат изследването, но при мишки, за да разберат дали витамин В3 действа върху организма на тези животни по подобен начин. Следва да се отбележи , че резултатите от проучването са пряко свързани с човека, тъй като метаболитните реакции, предизвикани от ниацина в червеите са много сходни с тези, които се срещат в по-висшите организми.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност