Close search

Връзката между пластмасовите бутилки и нашето здраве

Връзката между пластмасовите бутилки и нашето здраве Връзката между пластмасовите бутилки и нашето здраве Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Консумацията на вода и напитки от пластмасови бутилки все повече нараства в България. Няма статистика колко българи използват бутилирани в пластмасови бутилки вода и напитки, но на практика няма човек, който да не ги употребява.

През последните години пластмасовите бутилки привличат интереса на учените поради ефектите им върху здравето на хората и околната среда. Особен интерес се отделя на химическото вещество бисфенол-А (BPA).

Отдавна е известно, че BPA се отделя от пластмасата и попадайки в организма, може да доведе до здравословни проблеми, особено при продължителна употреба. Има научни данни, че BPA наподобява женския хормон естроген и влияе върху фертилността и канцерогенезата. Напоследък се обсъжда възможността BPA да води до сърдечносъдови забоялвания, диабет и чернодробни заболявания.

Проучване на Harvard School of Public Health (HSPH) разкрива доколко пиенето от пластмасови бутилки има значение за здравето. 77 участници в проучването били ограничени да пият вода и сокове една седмица само от стъклени бутилки, а следващата седмица да употребяват само пластмасови бутилки. Резултатите от количественото изследване на съдържанието на BPA в урината на участниците показало разлика около 69% по отношение наличието на BPA преди и след. Учените отчитат тази разлика като „огромна“.

Особено внимание трябва да се обърне на употребата на пластмасови бутилки при кърмачетата и малките деца. Затова и водещите производители на бебешки стоки изключват от пластмасовите си продукти BPA и това е ясно упоменато на етикетите. Децата са значително по-чувствителни към действието на подобни вещества с наподобяващо хормоните действие. Още по-сериозно внимание изисква фактът, че шишетата за кърмачетата преминават термична стерилизация, което е предпоставка за отделяне на повече BPA, отколкото при консумация на студени напитки.

Засега изглежда невъзможно да се лишим изцяло от удобството, наречено пластмасови бутилки и съдове, но все пак трябва да се стремим да избягваме съхранението на храни и напитки в тях и винаги, когато е възможно, да използваме стъклени шишета и буркани.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност