Close search

Ягодите като лекарство

Ягодите като лекарство Сокът и плодовете влизат в състава на лечебната козметика Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Когато си забърквате ягоди със захар, едва ли го правите, защото имате малокръвие. Опитвате ги просто, защото са много вкусни и ароматни. Но не е зле да знаете, че този плод има чудотворно въздействие.

Не само плодът, а и листата, цветовете и семената на растението служат за лекарство при различни болести. В горските ягоди има повече желязо, отколкото и в най-наситените минерални води. А желязото е кръвотворен елемент, влиза в състава на хемоглобина и се усвоява от организма изцяло, затова е особено ценено при малокръвие и анемия, обясняват лекари.

Ягодите помагат и при лечение на артериална хипертония, бъбречни, чернодробни и чревни заболявания, дори подагра. Те влияят като общо успокояващо средство при продължителни заболявания.

Сокът и плодовете влизат в състава на лечебната козметика, която се използва при пигментация на кожата, екземи или за обикновени подхранващи маски за лице.

Листата на ягодите съдържат много витамин С, затова чаят от сушени листа е особено полезен при настинки.

Най-близките й „роднини“ – малините, също имат голямо приложение в народната медицина. Сушените ягоди и малини имат свойството да понижават температурата, а отварата от малинови листа действа противовъзпалително при стомашно-чревни и кожни заболявания, използва се и при кашлица.

С едно изречение – сега е моментът да наберете и изсушите плодове и листа от горски ягоди и малини, от които да си правите чай през цялата година.

Източник: Слава Зарева, missis.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност