Close search

За да не се разболяваме през зимата, са нужни мерки през есента

За да не се разболяваме през зимата, са нужни мерки през есента Силната имунна система е в основата на доброто здраве. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Силната имунна система е в основата на доброто здраве, смята д-р Димитър Чаракчиев.

Лятото си отива и идва есента – сезонът на вирусите и настинките. Ако не искате децата вкъщи да се разболеят и да „приковат” и вас към леглата им, трябва да вземете превантивни мерки. Според експертите навечерието на първия учебен ден е най-подходящото време за укрепване на имунитета и засилване на адаптационните механизми на организма.

„Преминаването от режим на ниска заетост в ежедневието към режим на учебна дисциплина и по-голяма натовареност изисква биологична мобилизация”, смята д-р Димитър Чаракчиев, който е един от изявените консултанти на фармацевтична компания „Фаркол”. Според него сезонното циклично активиране на вирусните щамове, с тяхната непредсказуема изменчивост изненадват защитните системи на организма и забавят неговата реакция. На тази изменчивост всъщност се дължи и високата възприемчивост и заболяемост при грипните епидемии.

„Използването на имуностимулатори е световна тенденция за укрепване на имунната система. Оптималната имуностимулация съчетава няколко подхода – прием на имуностимуланти, хомеопатия, добра хигиена и подходяща храна. Така организмът стимулира собствените си защитни сили, за да се справи с дадена инфекция. Най-добрият начин да се укрепи здравето на детето е то да бъде насърчавано да спортува и да прекарва повече време на открито”, категоричен е д-р Чаракчиев. Той допълва, че за избягването на вирусно-бактериални инфекции е препоръчително да се приемат комбинация от имуностимуланти и витамини. „За имуностимулаторите, които изграждат защитата срещу бактериални инфекции е характерно, че се пият по определена схема в продължение на няколко месеца, а приемът им е добре да започне през есента”, обяснява д-р Чаракчиев.

За хората със силен имунитет грипът минава като заболяване, което обикношено отзвучава бързо, а за тези със снижен имунитет вирусът може да доведе до сериозни усложнения – пневмония, бронхит, плеврит и т.н.

Според мнозина ехинацеята е най-силният естествен имуностимулатор. Билката е добро средство за предпазване от грип, настинка и хрема, за по-леко прекарване на вирусните заболявания, активизирайки защитните сили на организма.

"За предпазване от бактериални инфекции своето място имат имуностимуланти като „Бронховаксон” и „Респивакс”", смята д-р Чаракчиев и допълва, че те съдържат лизати – частички от най-честите бактерии – причинители на инфекциите. „В аптечната мрежа може да се намери и „Имунооксипривент”, който съдържа и интерферон”, допълва още експертът. Според него своето място в подсилването на организма и защитните му функции заема и медът и пчелните продукти – пчелно млечице „Апитонин” и пчелният клей на капки. Според д-р Чаракчиеш приемането на имуностимуланти е целесъобразно допълнение на противогрипните ваксини. Всъщност ваксините са специфични имуностимуланти срещу определен болествотворен щам, докато неспецифичните имуностимуланти активират глобално имунната система.

„Допълнителното укрепване на имунната система се постига с приемането на витамини. Най-подходящи са С, А, Е, Д. Най-сигурният и естествен начин да се набавят тези витамини е чрез приемането на достатъчно количество плодове и зеленчуци, но при преценка могат да се приемат и допълнително”, категоричен е д-р Чаракчиев, според който сега е времето, в което родителите трябва да потърсят съвет от семейния лекар относно имуностимулацията на деца, предразположени към вирусни и бактериални инфекции.

***

Д-р Димитър Петров Чаракчиев е роден в гр. Бургас, завършил медицина в София през 1954 година. Работил като участъков лекар в Бургас. Придобил специалност "Вътрешни болести" през 1960 година. Дълги години д-р Чарaкчиев е завеждащ отделение „Химиотерапия” към Онкологичен диспансер - Бургас. Работил е осем години в Алжир и Либия. Владее английски, френски и немски език. Д-р Чаракчиев не спира да следи научните публикации и професионалното му мнение е базирано на световните тенденции.

Източник:www.gramofona.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност