Close search

За минералите и тяхната сила (първа част)

За минералите и тяхната сила (първа част) Витамините и минералите са изключително важни вещества за изграждането на нашия организъм и за правилното му функциониране. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Витамините и минералите са изключително важни вещества за изграждането на нашия организъм и за правилното му функциониране. Ето защо не бива да забравяме, че той има нужда от всички тях, за да се чувстваме добре и в кондиция. Нека разгледаме минералите, които най-често се срещат в човешкото тяло и от които то има голяма нужда, повече от всички други.

Калий
Калият е много важен за регулацията на водното равновесие в организма. Заедно с натрия, двата минерала съдействат за нормализиране и на сърдечните ритми. Ако един от двата минерала липсват, страдат нервната система и мускулите. Причина за загуба на калий в организма може да е ниското ниво на захар, което пък е следствие на недохранване, гладуване или строги диети, както и силната диария също може да извлече калия от организма. Калиев дефицит може да бъде предизвикан както от умствен, така и от физически стрес. Препоръчителната дневна норма за възрастни е около 4700мг.

Полезни ефекти: Спомага за яснотата на мисълта като доставя кислород на мозъка. Ускорява елиминирането на отпадъчни продукти в организма. Понижава кръвното налягане. Помага при лечението на алергия.
Болести при недостиг: Хипогликемия, едем.
Естествени източници: Цитрусови плодове, пъпеш, домати, зеленолистните зеленчуци, джоджен, слънчогледово семе, банани, картофи.
Токсичност: Поглъщането на 18 г може да причини токсичен ефект.
Врагове: Алкохол, кафе, захар, диуретици.
Съвети: Понякога хората, които пият повече от две кафета на ден и то в силни дози, изпитват постоянна, хронична умора и не могат да се съсредоточат. И става така, че вместо да ги ободри, кафето ги приспива. Този процес може да е заради ниските нива на калий в организма, който се извлича именно заради пристрастеността към кофеина. Сладкишите също са враг на калия. Ако кръвната ви захар е ниска, губите калий и задържате течности. Ако вземате диуретици, калият в организма ще намалее още повече. Контролирайте храненето си, поемайте достатъчно количество магнезий, за да възстановите равновесието на минералите.

Калций
Калцият е минералът, чийто състав е с най-голямо съдържание в организма на човека. Заедно с фосфора, калцият ни дава здрави кости и зъби. А калцият и магнезият в съчетание, работят за една добре функционираща сърдечно-съдова система. Почти цялото количество калций и фосфор е локализирано в зъбите и костите на човек. При възрастните, около 20% от костния калций ежегодно се абсорбира и замества. Докато се образуват новите костни клетки, в същото време се разграждат старите и така замяната става незабележимо за организма на човека. За да бъдат костите и зъбите здрави, калцият и фосфорът трябва да бъдат в съотношение 2:1 в човешкия организъм. За да може минералът да бъде абсорбиран, необходимо е наличието в организма на достатъчно количество витамин D. Препоръчителната дажба варира от 800 до 1200 мг.
Полезни ефекти: Поддържа здравината на костите и зъбите. Съдейства за нормалната сърдечна дейност. Облекчава оплакванията от безсъние. Стимулира метаболизма на желязото. Оказва помощ на нервната система.
Болести при недостиг: Рахит, остеомалация, остеопороза.
Естествени източници: Мляко и млечни продукти, сирене, соя, сардина, сьомга, фъстъци, орехи, слънчогледово семе, зрял фасул, броколи, зеле.
Токсичност: Дневният режим, надвишаващ 2000 мг може да доведе до хиперкалцемия. Поемането на по-големи количества калций също така може да доведе до появата на констипация и да увеличи риска от инфекцияна пикочните пътища.
Врагове: Големите количества мазнини; оксаловата киселина, съдържаща се в шоколада, спанака, цвеклото, магданоза; фитиновата киселина, съдържаща се в житните растения пречат на нормалната абсорбция на калций.
Съвети: При болки в гърба добавките от калций могат да се окажат полезни. Страдащите от менструални спазми често получават облекчение след засилено поемане на калций. Ако поглъщате големи количества безалкохолни напитки, имайте предвид, че поради високото съдържание на фосфор в тях рискувате да намалите калция в организма си и с това да увеличите вероятността от развитие на остеопороза. Калцият оказва оптимално действие с витамините А, С и D, с желязо, магнезий и фосфор. Комбинацията от калций, магнезий, витамин D и минерала борон (3 мг дневно) може да допринесе за предотвратяване на остеопорозата.

Натрий
Нормалният растеж на костите, зъбите и като цяло на организма, развитието се постига, когато в организма има нормални нива на минералите натрий и калий. Ако обаче обичате прекалено много сол, т.е. пресолявате храната си, вие изчерпвате запасите си от калий, които се извличат от натрия в солта. Именно тези храни, които съдържат повече натрий са виновни за повишаването на кръвното налягане. Един възрастен човек, в добро здравословно състояние, има нужда на ден от 1800-2400 мг натрий. Натрият помага за поддържане на калция и други минерали, разтворими в кръвта.
Полезни ефекти: Съдейства за предотвратяване на изтощението вследствие на топлина или слънчасване. Стимулира правилното функциониране на нервите и мускулите.
Болести при недостиг: Нарушено смилане на въглехидрати; невралгия.
Естествени източници: Сол, риба (люспеста), моркови, цвекло, говежда пастърма, мозък, бъбреци, бекон.
Токсичност: Над 14 г натриев хлорид дневно може да предизвикат токсични явления.
Съвети: Хората с високо кръвно налягане трябва да ограничават приема на натрий. Трябва да се избягват консервирани меса, кренвирши, пушени солени меса (шунка, бекон, създърма), подправки (кетчуп, лют червен пипер, соев сос, горчица). Не използвайте бакпулвер и хлебна сода.

Източник: ohboli.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност