Close search

Защо е добре да четем етикетите на водата, която пием

Защо е добре да четем етикетите на водата, която пием Защо е добре да четем етикетите на водата, която пием Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хората в България купуват минерална вода и пият, без да четат етикетите. А на някои от най-известните български марки минерална вода пише: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“. 

Но има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид (F), припомнят от snaiper-bg.net.

Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако пие 1,5-2 литра, опасността се увеличава. 

Какво е опасното на флуорида? Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве“ на МЗ казва: „Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. 

Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи“. 

„Колко вода трябва да пие човек всеки ден, за да е здрав?“, пита на лекция в София Джон Далтън, директор на английско училище по пиар. От залата се чуват отговори: „Два литра минимум!“, „Не – три литра!“… „Отговорът е – колкото му се пие" – казва лекторът. 

Но компаниите за минерална вода искат хората да пият повече, дори когато не са жадни. Тогава се появяват авторитетни изследвания, че е полезно за здравето да се пие много вода – по 2 до 4 литра дневно. Печалбите на бутилиращите фирми скачат. Нищо лично, просто пиар“. 

Ако пиар посланието за обилния водопой на масите се приложи към някои натурални минерални води в България, може да се стигне до увреждане на здравето, предупреждават експерти. Много от минералните води в България са с естествено (природно) повишено съдържание на флуориди (на етикетите се отбелязва с F). 

Но има и такива, които запазват ниско съдържание на флуорид от 0,5 мг/л. По данни на Министерството на здравеопазването 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л. 

Има изворни и трапезни, които са с F, по-малко или равно на 0.1 мг/л. Затова трябва да се четат етикетите.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност