Close search

Защо е важно да хапваме зеленчуци

Защо е важно да хапваме зеленчуци Защо е важно да хапваме зеленчуци Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Зеленчуците са много богат източник на витамини и растителни мазнини.

Домати, краставици, броколи и други са изключително ценни заради витамини С, Е, D, К и други, които съдържат. Именно тези витамини са най-важните антиоксиданти в човешкия организъм.

Антиоксидантите поддържат възбудимостта на един от основните имунни протектори в организма – системата на комплемента и мононуклеарната фагоцитна система, която ни предпазва от проникналите в организма чуждородни вирусни и бактериални агенти, благодарение на които се развиват много и различни болести. 

Витамин С е основен отговорник за синтез на колаген в мускулната клетка и стимулатор за костен растеж на опорно-двигателния апарат. Ако неговото ниво е ниско, много по-лесно се достига до мускулна умора и чупливост на костите при травми. Витамин С има и силен имуностимулиращ ефект.

Витамин Е е следващият много важен обект в хранителните режими. Той доставя енергия за основната мускулна дейност. Цялостното мускулно съкращение се осъществява чрез приплъзване на актинови и миозинови нишки една към друга. Този процес се подпомага от наличието на витамин Е. Това от своя страна е важно за поддържането на добър тонус и здраво тяло

Друг важен антиоксидант е убикинонът. Той е мастен антиоксидант, който разтваря свободните радикали от редукцията на липозомите.

Влиянието на антиоксидантите е много важно, но също така може да бъде и опасно. При предозиране с антиоксиданти, най-често след прием под формата на хранителни добавки, много често се стига до много по-лесна умора, при спортистите се среща състояние на претренираност, постигат се йо-йо ефекти в диетите, а скелетно-мускулният апарат губи своята динамика и тонус.

Съществуват и водоразтворими витамини. В зеленчуците има допълнителни калиеви и калциеви йони, цинк, магнезий, които осигуряват поддръжката на здравата и стегната кожа, доставката на калций до костите, мускулите и ставните хрущяли.

Консумацията на зеленчуци, оформени като свежи салати, доставят енергия за основните и жизненоважни процеси на организма ни – синтез на хормони, мускулна контракция, нервна проводимост и други.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност