Close search

Защо сладкото ни привлича толкова много

Защо сладкото ни привлича толкова много Защо сладкото ни привлича толкова много Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Не е възможно да се справим с навика да ядем сладко без да осъзнаем какви чувства стоят зад него, смята проф. Кони Бенет (Connie Bennett), автор на книгата “Захарен шок” (Sugar Shock!). 

“Когато неудържимо ни се дояде нещо сладко, мисълта за това, колко вредни за организма са захарта и рафинираните въглехидрати съвсем не помага. В такъв момент се опитайте да си направите нещо като самоанализ”, съветва тя и твърди, че това е най-успешният начин, помогнал на най-много хора да се откажат от вредния си навик. 

Ако нарушавате диетатата си под влияние на емоциите (това се наблюдава при повечето хора), много полезно е да осъзнаете истинската причина за влечението си към сладкото. 

Помислете си: защо се готвите да нарушите диетата си, да нанесете вреда на организма, да пренебрегнете добрите си намерения само заради парче торта, която не съдържа нито целулоза, нито питателни вещества? 

Опитайте се да отговорите на въпросите бързо и искрено – не е необходимо да споделяте отговорите с някой друг. Когато неудържимо ви се прииска да похапнете нещо сладко, усещате ли: злоба, тревога, безсилие, срам, обида, смущение, скука, разкаяние, поражение, депресия, объркване, разочарование, завист, раздразнение, вина, безпомощност, непотребност, душевна болка, ревност, самота, униние, сънливост, умора, отчаяние... 

Ако някъде сред тези отговори се крие истинската мотивация, можете да я използвате за своето благо, съветва проф. Бенет: “Анализирайте отговорите си. Съставете си списък на емоциите, които най-често ви карат да нарушавате диетата. Сложете го на видно място”.

 “Осъзнаването на емоциите, които предизвикват влечението към сладките лакомства, ще ви направят по-силни и способни да кажете НЕ, дори когато изкушението е твърде голямо. Докажете си, че сте много по-силни, отколкото навика за сладко. И не забравяйте, че животът без рафинирани сладости е по- сладък”, завършва своята книга авторката, цитирана от zdrave.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност