Защо японките не пълнеят?
За последните 25 години японските жени са лидери по продължителност на живота, който е 86,4 години
Не само жените, но и мъжете в Япония са рекордьори в света по продължителността на живота, благодарение на начина си на хранене.
Наскоро се появи книгата на Наоми Морияма (Naomi Moriyama) - "Японските жени не пълнеят и не стареят", в която може да се намерят доста интересни идеи.
И така - в кухнята на всяка японска домакиня винаги присъстват:
- Риба
- Водорасли и други морски растителни продукти
- Зеленчуци
- Соеви продукти
- Ориз
- Плодове
- Зелен чай
В Япония винаги се яде прясно приготвена храна. На продуктите се посочва не датата на разфасовката, а времето. Така домакинята избира най-пресните продукти.
Японците консумират почти 10% от световния добив на риба, въпреки че те представляват около 2% от населението на Земята. По този начин в храната на японските жени присъства дневната доза Омега-3, което обяснява тяхното дълголетие.
В диетата им влиза пет пъти повече кръстоцветни зеленчуци, отколкото обикновено консумираме ние.
Японците ядат на малки порции. Съдовете за храна са три пъти по-малки от тези, които ние използваме.
От деца се научават да ядат бавно, наслаждавайки се на всяка хапка.
Основните критерии при готвене в Япония:
Никога не сервирайте големи порции, използвайте изящни съдове.
Никога не се запълвайте докрай чинията с ястие, оставяйте свободно пространство.
Всеки вид продукт се поднася в отделна купа.
Колкото по-малко съдове – толкова по-добре.
Опитвайте се да се подчертаете естествената красота на продукта.
Храна трябва да бъде украсена само леко.
Свежестта на продуктите е най-важното нещо.
Източник: bg.checkonline4you.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook