Close search

Затлъстяването е по-смъртоносно от пушенето

Затлъстяването е по-смъртоносно от пушенето Затлъстяването е по-смъртоносно от пушенето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Изследване върху ефекта от прекомерното затлъстяване показа, че то съкращава живота много повече от пушенето.

При човек с нормален ръст за прекомерно се смята затлъстяване с 45 килограма над нормата. Такива хора умират средно 6,5 до 13,7 години преди връстниците си с нормално тегло.

За проучването си специалистите от американския Национален раков институт са използвали данни от 20 изследвания в САЩ, Швеция и Австралия. Те са обхванали общо 9564 души с крайно затлъстяване и 304 011 с нормално тегло.

Резултатите показват, че общият риск от смърт по всяко време се увеличава непрекъснато с повишаването на индекса на телесната маса, главно заради сърдечносъдови заболявания, рак и диабет.

В момента наднорменото тегло е причина за 14% от смъртните случаи при мъжете, свързани с рак, и за 20% от тези при жените, а пушенето е свързано с 30% от смъртните случаи и при двата пола.

"Тъй като пушенето намалява, а затлъстяването расте, не след дълго дебелината ще стане раков убиец № 1", каза д-р Уолтър Уилет от Харвардския университет.

Изследванията показват все повече яснота за връзката на затлъстяването с различни ракови заболявания, включително на гърдата, на дебелото черво, черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур.

Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност