Здравословни ползи от гроздето
Любимо на много хора, гроздето освен вкусно е и доста полезно.
Гроздето е изключително богато на витамините C, B и провитамин A, които укрепват нервната система.
Високото съдържание на калий подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности. Затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза и др.
Багрилните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.
Укрепва стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите.
Има благотворно влияние върху зрението и здравето на очите.
Червеното вино и грозде съдържат полезни вещества, които помагат в борбата със затлъстяването. Веществото пайситаннол атакува мастните клетки и пречи на тяхното развитие. То спира натрупването на мастни клетки и растежа на мастната тъкан.
Комбинацията от фитосъединения в гроздето го правят изключително полезно, заради множеството защитни ефекти, които са свързани с метаболизма на холестерола, окислението на веществата и възпаленията.
Снимка: flickr.com
Тъмните сортове грозде са богати на полифеноли, които са добре познати антиоксидантни съставки.
В състава на гроздето магнезият спомага за редуциране на физическата умора, а цинкът предпазва от преждевременно стареене.
Съдържанието на захари е много по-голямо, отколкото при другите плодове - над 25%. Захарите в гроздето – глюкоза и фруктоза, навлизат лесно в кръвообращението и се усвояват бързо от организма.
Във формата на гроздов сок, гроздето е полезно със способността си да пречиства черния дроб и да води до отделяне на повече пикочна киселина в организма.
Екстрактите в гроздовите семки съдържат до 50 пъти по-мощни антиоксиданти от витамин Е и витамин С. Те имат антивирусни и антиканцерогенни свойства, подкрепят кръвната циркулация.
Сокът от грозде подобрява паметта.
Хранителен състав за 100 г грозде:
- Калории - 69 ккал
- Въглехидрати - 18 г
- Мазнини - 0 г
- Захар - 15 г
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook