Close search

Здравословните ползи от лимоните

Здравословните ползи от лимоните Киселият плод има успокояващ ефект и помага при борбата с много болежки. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Лимонът е хибридно цитрусово дърво от семейство Седефчеви, както и плодовете на това дърво. Среща се в диворастящо състояние в Индия и Индокитай, а в България е интродуциран, предимно като декоративно растение. Плодовете се използват за кулинарни цели по целия свят, предимно под формата на сок, но и като нектар или лимонова кора. Сокът на лимона съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща силен кисел вкус. Лимоновият сок притежава и специфичен аромат, ценен при приготовлението на напитки или като подправка на редица ястия.

Освен обаче като вкусен плод, придаващ аромат на различни ястия, лимонът е и много полезен при лечението на различни заболявания и състояния. Киселият плод има успокояващ ефект и помага при борбата с много болежки.

Лимони срещу камъни в бъбреците
Най-доброто средство за хидратиране на тялото в летните жеги е водата, но хората, застрашени от камъни в бъбреците, е добре да добавят към нея малко лимон, препоръчват специалисти.

Добавянето на няколко капки лимон или лимоново резенче може много да помогне. Лимоните са много богати на цитрати. Те пречат на развитието на камъни в бъбреците. Затова лимонадата, но не тази с изкуствени аромати, е много полезна.

С лимон срещу вирусите
Сигурно всеки знае, че цитрусите и по-специално лимоните са много богати на витамин С, ето защо те са чудесно средство срещу грипа и настинките или като профилактика. Лимоновият сок спомага за възстановяване на киселинното равновесие в стомаха и организма, като така подпомага и доброто здраве, защото тази киселинност е много важна. Става въпрос за прословутото pH, което нормално за един здрав организъм трябва да е около 7,4. Когато то е по-високо, тялото ви става добър инкубатор за бактериите и вирусите. Затова лимонът в чая, салатата или под формата на сок е добро средство за повишаване на защитните ви сили.

Лимоните срещу умора и безсъние
Лимоните са един от главните източници на витамин С през зимния и ранния пролетен сезон. Мнозина са изпитвали пролетна умора. Тя представлява витаминна недостатъчност. Изразява се в отпадналост, безсъние, лесна раздразнимост, липса на апетит, кървене на венците, кръвоизливи по кожата и от носа и др. Тези явления значително могат да се намалят и дори да се избягнат при редовно включване на лимони в храната.

Лимоните нормализират кръвното
Калият, съдържащ се в лимона, помага за регулиране на телесните течности в организма, а магнезият отпуска артериите. Лимоните също съдържат флавоноиди – хранителни вещества, които се грижат за здравето на кръвоносните съдове.

Лимоните успокояват разширени вени
Лимоните имат противовъзпалителен и укрепващ ефект върху разширените вени. Специалисти препоръчват ежедневно да разтриваме проблемните участъци със смес от лимонов сок и по две капки етерични масла от лавандула и кипарис.

Източник: ohboli.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност