Гофрети с малинов сладолед
Продукти
- за гофретите:
- 1 ванилия
- 2 ч.л. канела
- 50 г захар
- 550 г брашно
- 300 г вода
- 5 яйца
- 300 г масло разтопено
- за сладоледа:
- 1 коф. кисело мляко
- 400 г малини
- 90 г пудра захар
- 1 ч.л. сок от лимон прясно изцеден
- мента за декорация
Начин на приготвяне
- За гофретите: Разделяме белтъците и жълтиците в две отделни купички.
- В едната купичка разбиваме белтъците с половината захар, докато станат на сняг.
- В другата, разбиваме останалата захар с жълтъците и след побеляването им добавяме разтопеното масло. Продължаваме да бъркаме, докато се получи кремообразна смес, след което малко по-малко добавяме водата.
- Получената смес смесваме с разбитите белтъци, като продължаваме да бъркаме, но на по-ниски обороти.
- Пресяваме брашното заедно с канелата и ванилията, и ги добавяме към останалата смес, като отново разбъркваме добре. Получената готова смес трябва да е с гъстотата на боза, за да може се разлива свободно по пресата за печене.
- Печем гофретите в силно загрят и леко намазнен гофретник.
- За сладоледа: Измиваме, прецеждаме добре от водата и пасираме малините.
- Прецеждаме ги през цедка (от семките).
- Добавяме пудрата захар, лимоновия сок и киселото мляко.
- Разбъркваме добре до гладка хомогенна смес.
- Слагаме в подходяща купа, в камерата да се замрази.
- Поставяме гофретите в подходаща чиния, по желание ги намазваме с течен шоколад и ги арнираме със сладоледа . Може да добавим и малко бита сметана.
Съвет: За да станат по-хрупкави гофретите, може да ги запечем малко повече - докато придобият лек златисто-кафяв цвят. И обратното - колкото по-малко ги печем, толкова по-меки ще се получат.
Крем супа с червена леща
Слагаме лещата в студена вода да ври за около 40-50 минути (да се разври), като количеството вода е о...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook