Козунак със зелен лимон, локум и мак
Продукти
- жълтък за намазване
- 8 г маково семе , за поръсване
- 1 с.л. ром или коняк
- 3 пак. ваниля
- 1 зелен лимон , кората
- 1 ч.л. сол
- 200 г масло
- 8 яйца
- 14 г суха мая
- 300 г захар
- 300 мл прясно мляко
- 1 кг брашно + 200-300 г за доомесване
Начин на приготвяне
- В купа размиваме 1/2 ч.ч. брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка.
- Маята размиваме с 2 с.л. мляко и 2 с.л. захар и я изливаме към брашнено-млечната смес.
- Оставяме на страни, докато шупне и образува гъба.
- В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти заедно със солта и ванилията.
- В средата правим кладенче и добавяме яйцата.
- Добавяме лимоновите кори, рома и сместа с маята.
- Замесваме тестото, като от време на време добавяме по малко от разтопеното маслото и месим, докато се поеме цялото брашно.
- Месим около 30-40 минути.
- След което бием тестото около 100 пъти в плота, завиваме добре и оставяме тестото на топло да втасва около 1-1,5 ч., докато си удвои обема.
- Премесваме отново внимателно тестото без да мачкаме излишно тестото и отново оставяме да почине около 30-40 минути.
- След всичкото премесване разделям тестото на 4 еднакви топки.
- Правим всяка на фитили, подреждаме ги по два и поставяме локума.
- Усукваме фитилите по два заедно.
- Оставяме ги за 5 минути да си починат.
- След последното втасване намазваме с жълтък и поръсваме с маковото семе.
- Слагаме във форма и оставяме още около 40 минути да втаса.
- Печем на 170 градуса около час на 2-ро ниво на фурната.
- При нужда покриваме с алуминиево фолио, за да не загори и да има по приятен и апетитен вид.
Салата от домати със спанак, орехи и зехтин
Измиваме и наяриваем доматите и спанака. Поставяме ...
Печени картофи пълнени с яйчен крем
Разрязваме картофите на две половинки и ги издълбав...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook