Орехови тарталети с ягодова сърцевина
Добавено от
vaklina.alexieva
Видяна: 4840
Продукти
Необходимите продукти за 12 малки тарталети са: 125 гр. масло 250 гр. брашно 50 гр. ситно смлени орехи 1 яйце 30 гр. захар вода, само ако е необходимо Сладкарски крем 70 гр. захар 30 гр. брашно 2 жълтъка 1 цяло яйце 1/2 шушулка ванилия 350 мл. прясно мляко Ягодова сърцевина 100 гр. ягоди 1-2 с.л. захар 50 мл. вода 1 желатин + вода за разтваряне (Следете указанията на опаковката! Има разлика каква марка използвате, дали е на гранули или листов!)
Начин на приготвяне
Ронливо тесто Маслото и захарта се избиват заедно до пухкав маслен крем. След това се добавя и яйцето, което е добре да е на стайна температура, защото иначе много трудно се усвоява от маслото и захарта. След това се добавят брашното и ситно смлените орехови ядки. Замесва се тесто, като се добавя студена вода, само ако е необходимо. Завиваме го добре в плик и го прибираме в хладилника за около час. Разточваме върху съвсем малко брашно, колкото да не залепне. Оформяме си тарталетите, като не забравяме да им надупчим дъното с вилица и печем на 200 градуса докато порозовеят и леко се отделят от краищата на формичките. Сладкарски крем Жълтъците и цялото яйце смесваме със захарта и разбиваме с миксер докато побелее и придобие мусова текстура. Добавяме брашното и смесваме добре. Междувременно слагаме млякото с остърганата ванилова шушулка на котлона да кипне. Освен семенцата, аз пускам и самата обвивка да ври. Врящото мляко се изсипва наведнъж върху яйцата, като преди това сме го прецедили. Разбъркваме добре и връщаме цялата смес на котлона, като бъркаме интензивно докато кремът се сгъсти и започне да се отделя от стените. Оставяме настрана да се охлади. Кремът става много гъст, може дори да се шприцова Ягодова сърцевина Ягодите пюрираме с водата и захарта (в робот или с пасатор) и кипваме на котлона. Оставяме лекичко да поври, като махаме пяната, ако се образува. Отделно си разтваряме желатина в малко вода и след като набъбне го прибавяме към горещата ягодова течност, която НЕ ври вече. Ако кипи - ще пресече желатина и край. Бъркаме докато всичко се смеси добре, разпределяме във формички за лед и оставяме да се стегне в хладилника. Ако формичката е силиконова, лесно се вадят - като хапче. Ако е пластмасова - натопете за секунди в гореща вода и обърнете.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook