Сладкиш "Черно-бяла фантазия"
Добавено от
tonilalala
Видяна: 10244
Продукти
За кекса: 100 гр черен шоколад 125 гр масло 3 яйца 180 г кафява захар 100 г захар 100 мл прясно мляко 25 гр какао 250 гр брашно 1 и 1/2 чаена лъжаца бакпулвер щипка сол За крема: 500 мл прясно мляко 2 яйца 150 гр захар 2 с.л.брашно прах ванилия настъргана кора от 1 лимон
Начин на приготвяне
За кекса: Фурната се загрява на 180°C. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня или в микровълнова фурна и се оставят да се охладят леко.Брашното, какаото, бакпулвера и солта се смесват. Яйцата и захарта се разбиват, докато се получи пухкав и светъл крем и към него се прибавя шоколадовата смес и прясното мляко. На 2-3 пъти се прибавят сухите съставки и внимателно се разбърква. Готовото тесто се изсипва в предварително намаслена форма за кекс и се пече около 40-50 минути, като се проверява за готовност. Когато кексът е готов, се оставя да се охлади във формата за 10 минути, след което се прехвърля върху поднос(или метална скара), докато се охлади напълно. За крема: Към млякото се прибавя лимонената кора и се загрява до кипване. Яйцата и захарта се разбиват и към тях се добавят брашното и ванилията. Млякото се прецежда и се прибавя към готовата смес на тънка струйка, при постоянно бъркане и отново се връща на огъня. Крема се вари при непрекъснато бъркане до сгъстяване. След като е готов се отстранява от огъня и се оставя да се охлади напълно,като се покрива с прозрачно фолио, така че то да докосва повърхността на крема, за да не се образува коричка. Кремът може да се замести с подсладена сметана или готов крем. След като кексът е охладен напълно, се разрязва на две. Долната част се покрива със слой от крема и върху тях се поставя горната част на кекса, която се покрива с останалата част от сместа. Украсява се с настърган шоколад.
1 Коментар