Традиционна българска пролетна погача
Добавено от
mariana.gizdarska
Видяна: 8456
Продукти
Продукти 1 кг.брашно 150гр.масло 3 яйца 250 мл.прясно мляко 1 с.л.захар 1 с.л.сол 2 пакетчета суха мая
Начин на приготвяне
Приготовление * Приготвяме първо квас от сухата мая,разтворена в 200 мл.прясно мляко(леко затоплено),прибавяме 1 с.л.захар и 1 с.л.брашно.Разбъркваме, покриваме с прозрачно домакинско фолио,след това с кърпа и оставяме за 10-15 минути(разтворът е готов,когато е увеличил 2-3 пъти обема си -вижда се пяна). * Пресяваме брашното в съда за месене,правим кладенче в средата,поставяме двата жълтъка(с третия намазваме погачата)и трите белтъци,разтопеното масло и солта.Разбъркваме и постепенно прибавяме и кваса.Добавяме и останалото 50 мл.студено пр.мляко и замесваме меко,еластично тесто.Оставяме тестото да втаса до двойно увечение на обема-около 2 часа. * Добре втасалото тесто разрязваме с остър нож на 8 равни триъгълници.Събираме два от тях,омесваме ги добре и оформяме центъра на погачата.Правим на малки питки останалите 6 и ги подреждаме около централната.Оставяме да втаса за около 30 минути.Намазваме с разбития жълтък. * Замесваме 100 гр.брашно с малко хладка вода за декоративните елементи на погачата. Поставяме погачата да се пече при предварително загрята фурна на 180 С(375 F). * Изваждаме готовата погача,напръскваме я с малко вода и я покриваме с кърпа за 30 минути. Да Ви е сладко след това!:)
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook