Печен агнешки джолан с ароматни подправки
Продукти
- 6 глави лук , обелени
- 2 канелени пръчици
- 100 мл зехтин
- 50 г захар , кафява
- 2 бр. праз лук
- 2 стръка целина , нарязани
- 4 моркова
- 150 г доматено пюре
- 1 стръка розмарин
- 1 л червено вино
- 1 л бульон , телешки
- 6 бр. джолан , агнешки
- 4 бр. дафинов лист
- за соса:
- 500 г домати , едро нарязани
- 250 г захар
- 2 бр. ябълки , обелени и нарязани на кубчета
- 2 глави лук , ситно нарязани
- 150 мл винен оцет , бял
- 100 г стафиди
- 2 г чили , на прах
- 1 ч.л. синапени семена , черни
- 1 ч.л. горчица , на прах
- джинджифил - около 2 см парче пресен джинджифил, обелено и ситно нарязано
- 2 ч.ч. грозде на зърна, разполовени и с отстранени семки
- 1 щипка сол
100 г съдържат:
- 250 калории
- 17 г мазнини
- 18 г протеини
- 10 г въглехидрати
Начин на приготвяне
- Загряваме фурната до 160 градуса. В дълбок съд сотираме в зехтин лука, морковите, праза, подправките (дафинов лист, розмарин, канела) и целината. Добавяме доматеното пюре и захарта. Готвим няколко минути, след което прибавяме бульона и виното. Оставяме да заври.
- Подправяме добре джоланите и в друг подходящ съд ги задушаваме в малко мазнина до златисто-кафяво. Преместваме месото в дълбок съд за печене и го заливаме със соса. Покриваме съда с алуминиево фолио и го поставяме във фурната.
- Печем ястието 3 часа, докато месото стане крехко и лесно се отделя от костта, след което го преместваме в съд за сервиране. (По желание, може да отцедим соса от печеното с помощта на цедка и го сервираме като допълнително блюдо).
- За соса: Поставяме ябълките, доматите, лука, захарта, оцета, стафидите и солта в голям съд. Покриваме и варим 30 минути, като периодично разбъркваме. Добавяме останалите продукти и готвим още 30 минути, като отново разбъркваме от време на време. Намаляме силата на огъня, така че сосът да остане да къкри, докато се сгъсти.
- Сервираме с месото полято със соса и по желание, гарнирано със задушени зеленчуци.
Свинско филе с грах
Загряваме зехтина в дълбок съд с капак. Прибавяме лука и го задушаваме. Добавяме месото и го запържва...
Печено пиле с мащерка
Измиваме и подсушаваме пилето. Натриваме го отвътре и отвън със сока от половин лимон, сол, черен и ч...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook