Close search

10 грама магданоз = на бомба от витамини

10 грама магданоз = на бомба от витамини 10 грама магданоз = на бомба от витамини Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Разпространен в целия свят, магданозът е уважаван както заради приятния си вкус, така и поради декоративния си вид. Тази подправка е същински трезор на витамин К, откъдето основно идва и благоприятното й влияние върху организма, пишат колегите от zdravoslovnohranene.com.

10 грама от ароматното растение, не само съдържат 0% калории, но дават и над 150% от препоръчителната дневна доза витамин К. Този есенциален витамин служи на тялото по различни начини: предпазва костите от фрактури, предотвратява калцирането на артерии и защитава черния дроб и простатата от някои форми на рак, но най-известен е с това, че спомага за нормално съсирване на кръвта. Всъщност, самото му име идва първоначално от немската дума koagulation – кръвосъсирване.

С магданоза обаче не трябва да се прекалява, най-вече по време на бременност, понеже в по-големи количества има утретротоничен ефект, което може да създаде неприятности.

Пушачите трябва да тачат магданоза, не само защото може да подобри качеството на дъха им, но и защото контрира, поне донякъде, вредния им навик. Съдържащите се в него растителни масла, като миристицина, доказано действат като химически протектори на белите дробове, спомагайки неутрализирането на канцерогени като бензопирена – част от цигарения дим.

В магданоза присъстват още витамините А и С, бета-каротен и фолиева киселина – витамин от B групата, който играе важна роля в нормалната функция на сърдечно-съдовата система. Флавоноидът лутеолин пък, също присъстващ в стабилни количества, е антиоксидант, същински ловец на свободни радикали и модулатор на имунната система.

Съветва се винаги да се избира пресен магданоз пред изсушен, но това е само поради вкусовия фактор. Пресният магданоз трябва да е със здраво зелен цвят и да е плътен и чуплив. Редно е да се избягват избледнели и пожълтели клонки и листа, понеже това е индикация за увреждане от пестициди или гниене. Магданозът винаги трябва да се измива обилно под течаща вода преди консумация или съхранение в хладилник.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност