Close search

10 полезни употреби на лавандулата

10 полезни употреби на лавандулата Лавандулата се е използвала за лечение в продължение на векове чак до наши дни. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кой би очаквал от лекарство за всякакви цели да мирише хубаво. Прекрасният аромат може да се разпознае в парфюмите, сапуните, чайовете, тинктурите и мехлемите. Лавандулата се е използвала за лечение в продължение на векове чак до наши дни.

Борец срещу инфекции
Лавандулата съдържа танини, които убиват бактериите и предотвратяват инфектирането на раните. Добавете 10 капки масло от лавандула в половин чаша вода и промийте раната с разтвора.

За раздразнен стомах
Лекарите препоръчват чай от лавандула, ако имате раздразнителен стомах. Той има спазматично действие, като помага мускулите на храносмилателния тракт да се отпуснат и предотвратява спазмите на стомаха и червата. За да приготвите чай от лавандула смесете една чаена лъжичка от пресни цветове или една чаена лъжица изсушена лавандула в една чаша вряла вода, оставете за 10- 13 минути да се запари, след това прецедете и добавете мед.

Срещу изгаряне
През 1910 г. френският химик Рене Морис Гатефос забелязва, че когато при изгаряне засегнатите зони се третират с лавандулово масло, процесът на зарастване на раните се ускорява. Това откритите предизвиква изследвания в областта на фитотерапията, за да се разберат възможностите на етеричните масла. Поставете една- две капки лавандулово масло върху изгорените зони, за да облекчите болката от изгореното веднага. Дискомфортът от слънчеви изгаряния може да бъде редуциран с компрес от студен лавандулов чай.

Спокоен сън
Не е случайно, че лавандулата участва както универсална съставка във възглавниците. Тя има успокояващо действие, което спомага за здравословен сън. Няколко капки върху калъфката са много ефективни за някой, който сънува кошмари.

Помощ срещу акне
Лавандулата има естествено антибактериално, антисептично и регулиращо действие, което я прави идеално решение за лечение на акне и други възпалителни кожни проблеми, като екзема и псориазис. Използва се също и за намаляване на белезите от пъпки. Добавете 10 капки масло в 50 мл екстракт от хамамелис и нанесете с леки потупващи движения върху петната и пъпките.

Аромотерапия в банята
Добавянето на лавандулово масло във водата на ваната не само ще ароматизира приятно цялата баня, а и ще облекчи мускулните болки, включително артрит, ишиас и навяхвания. Миризмата на лавандула облекчава безпокойството и напрежението. Добавете 10 капки масло във водата и се потопете във ваната.

По-малко стрес
Според японско изследване съдържащото се в лавандулата вещество наречено линалол, терпенов алкохол, премахва напрежението от организма. Можете да разпръснете лавандула из цялата стая или ако имате време, да се накиснете във вана с лавандулово масло, за да релаксирате.

Облекчава емоционалните разстройства
Лавандуловия аромат се дължи на молекулите на линалола, които стимулират обонятелния нерв в мозъка и имат балансиращ ефект върху централната нервна система. Това прави лавандулата много добро решение за лечение на паника, стрес, отпадналост, истерия, тревожност и депресия. Изследователите са открили, че лавандулата увеличава производството на определени мозъчни вълни, които са свързани с отдих и спокойствие. Нанесете лавандулово масло с масажиращи движения от двете страна на гръбначния стълб, поставете го за инхалация или вдишайте миризмата му от хартиена салфетка.

Намаляване на болката
Лавандуловото масло спомага за ограничаване на нервните импулси, които предават сигналите за болка. Нанасяйте маслото за облекчаване на чувството на сърбеж и дразнене от ухапвания и ужилвания от насекоми.

Помощ за главоболието
Кралица Елизабет I е казвала, че лавандуловият чай има много добър ефект върху честите главоболия на владетелката. За премахване на главоболието или при мигрена нанесете лавандулово масло върху слепоочията с масажиращи движения или пийте чай от лавандула.

Източник: www.apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност