Close search

Здравословен спорт

Здравословен спорт Всички сме чували поговорката „Спортът е здраве“, но чувалили ли сте немската поговорка „Sport ist Mord“(Спортът е смърт). Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всички сме чували поговорката „Спортът е здраве“, но чувалили ли сте немската поговорка „Sport ist Mord“(Спортът е смърт). Много хора я използват за оправдание и не практикуват никакъв спорт. Цитират черните хроники и вадят статистика за травмите вследствие на спорт. И то не само при професионалистите, но и при спортистите любители.

В действителност спортът би могъл да бъде опасен. Много често се впускаме да спортуваме, когато вече дънките са тесни, когато не можем да се понасяме, килограмите очевадно са ни в повече, годините напредват, а ние бихме искали да изглеждаме по-млади, по-привлекателни и по-секси. Записваме се на фитнес, на аеробика, или още по-лошо започваме всеки ден да бягаме в парка. Горкото ви тяло. Не стига, че трябва да се справя с излишните, натрупани килограми, а вие искате да го натоварвате допълнително.

Какво е важно да знаете, когато искате да започнете да спортувате:

1. Консултирайте се с вашия лекар – звучи супер тъпо и някак дори смешно (поне за България), но е задължително. Ако отдавна не сте правили нищо, имате излишни мазнини, и сте минали една определена възраст е най-добре първо да се консултирате с вашия лекар и да си направите едни контролни изследвания.

2. Потърсете специалист – независимо с какъв вид спорт искате да се занимавате, опитайте да намерите треньор, на когото да се доверите, да подходи индивидуално с вас и да знаете, че няма да ви осъкати. Много често хората, които дълго време не са спортували имат гръбначни изкривявания, крив таз, криви колене и какво ли още не. Ако не си обърнете внимание, кросчето, което замисляте само ще влоши здравословното ви състояние.

3. Бъдете търпеливи – абсолютно естествено е да искате да използвате моментното си въодушевление, но все пак не прекалявайте. Ако започнете всекидневни тренировки, със сигурност няма да издържите дълго време на новия си спортен режим и бързо ще се завърнете към старите си навици. Доверете се на тялото си и слушайте сигналите, които ви изпраща. Все пак искате да спортувате за здраве.

4. Бъдете информирани – информацията е навсякъде около вас. Четете, мислете, анализирайте и изберете най-подходящото решение за вашите нужди. Не се доверявайте на съветите на Пенчо от шестия етаж, който бяга всеки ден в парка и прави по сто коремни преси на ден. Вече има безброй възможности за поддържане на добро телесно здраве. Не се отчайвайте, ако не успеете от първия път да намерите най-подходящият спорт за вас.

5. Бъдете здрави - и все пак, Спортът Е Здраве. Движението е здраве. Бъдете постоянни, упорити и дисциплинирани и със сигурност ще усетите позитивните страни от практикуването на спорт. Не е важно какво, а защо и дали това ви доставя удоволствие и дали ви прави щастливи. А страничните, положителни ефекти ще дойдат сами.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност