Close search

11 неочаквани употреби на газираната вода

11 неочаквани употреби на газираната вода Неочаквани употреби на газираната вода Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Лекарите препоръчват да не се пият газирани напитки вместо вода, тъй като те вредят на зъбите и стомаха. Можете обаче да използвате качествата на обикновената сода, газирана вода, за да поддържате чистотата в дома си, да отстранявате петна от ръжда и много други неща. Ако сте решили да редуцирате консумацията на напитките, използвайте тези съвети, за да употребите излишните количества за дома.

1. Премахване на петна върху тъкани – отстранете неприятните петна по килимите, тъканите и тапицерията като ги накиснете в малко сода за няколко минутки. Изтъркайте ги с четка, докато отстраните петната и те избелеят.

2. Почистване на тоалетната чиния от мръсотия – вместо да употребявате токсични препарати за почистване на тоалетна, някои от които могат да са токсични, използвайте обикновена газирана сода. Излейте половин или един литър в чинията, оставете го за поне час и изтъркайте добре с четка за тоалетна. Можете да смесите содата с малко лимонов сок за по-приятна миризма.

3. Средство срещу дъвки – ако искате да премахнете дъвка от косите си не се опитвайте да я изскубнете, тъй като ще залепне още повече. Накиснете зоните върху косата, които са с дъвка, в чаша с газирана напитка, изчакайте няколко минутки и отстранете дъвката. Тази техника може да отстрани лепкавата дъвка и от тъканите и повърхностите в дома Ви.

4. Почистване на плочки в банята – напръскайте с малко сода в спрей бутилка върху плочките в банята и фугите, изтъркайте ги с четка и избършете с парцалче.

5. Средство срещу затегнати метални части – газираната вода и кока колата могат да премахнат ръждата от металните части, врати, панти, гайки. Излейте малко течност върху частите или ги обработете с парцалче, което е напоено с нея.

6. Прочистване на канализацията – запушването на канала може да е причинено от много неща. Отстранете поне частично мръсотията в канализацията като излеете половин или един литър газирана напитка. Изчакайте малко и пуснете гореща вода.

7. Премахване на бои – намокрете парче тъкан с малко газирана вода и увийте парчето върху повърхността, от която искате да махнете боята. Намокряйте тъканта редовно и след няколко дена боята ще се олющи и ще падне.

8. Премахване на ръжда – със същата техника можете да отстраните ръжда от метални повърхности. Натъркайте петната с парцалче, което е напоено с малко сода или кола, изчакайте да подейства и изплакнете.

9. Средство за дворната трева - смесете малко сода с амоняк и малко течен сапун, напълнете с течността пръскачка и обработете с нея тревните повърхности в дворчето или градината. Сместа не само прави тревата да изглежда по-наситено зелена, но и отблъсква вредителите.

10. Унищожител за вредители – напълнете стъклено бурканче с газирана вода и го поставете в градината, като ръбчето на бурканчето трябва да е на нивото на градинските лехи. Оставете буркана отворен и скоро той ще се напълни с насекоми, охлюви и други вредители. За още по-голям ефект можете да използвате кока кола, която ще привлече с аромата си и захарта.

11. Кондиционер за градинската почва – зеленината в градината Ви ще изглежда много по-тучна, ако обработите почвата в нея така, че тя да е с висока киселинност. Повишете нейната киселинност като напръскате с газирана вода. Трябва обаче да сте внимателни, тъй като не всички разновидности виреят добре върху почва, която е твърде кисела.

Източник: comfort.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност