Close search

12 държави, в които може и да не оставяме бакшиш

12 държави, в които може и да не оставяме бакшиш 12 държави, в които може и да не оставяме бакшиш Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Бакшишът за обслужващия персонал в много държави е нещо като традиция. В САЩ например биха ви изгледали странно, ако не оставите нищо на пиколото в хотела или на сервитьора в ресторанта. Има места по света обаче, където един бакшиш може да обиди дори този, който го получава. А има и просто места, където не е необходимо, защото никой не го очаква.

Колегите от profit.bg разказват за 12 такива държави, където персоналът не очаква да oставяте бакшиш:

Австралия 

В Австралия никога не е било прието да се оставят бакшиши. Ресторантите слагат такса обслужване от 10% в сметката, а на останалите места може просто да се закръгли сметката.

Френска Полинезия 

Тук по принцип не се оставят бакшиши и дори някои служители не биха искали да го приемат. Някои ресторанти, които са в по-западен маниер сами слагат бележка, че тук може да се остави бакшиш.

Китай 

Никой не оставя бакшиш в Китай. Но тъй като някои туроператорски фирми предлагат евтини услуги и съответно плащат много малко на служителите, груповите екскурзоводи и някои шофьори разчитат на евентуални бакшиши от чужденци, за да се издържат.

Япония 

В Япония дори е обидно да се оставят бакшиши. Обяснението за това, че сте доволен от обслужването е странно, защото е задължително обслужването да е перфектно навсякъде и това, че клиентът е доволен би трябвало да е напълно нормално. Работещите в туристическата индустрия приемат бакшиши, но парите трябва да са сложени в плик и да се дадат дискретно.

Хонконг 

Както в Япония, тук даването на бакшиш може да се сметне за обидно. Повечето ресторанти слагат 10% такса обслужване в сметката.

Южна Корея 

Не се дават бакшиши, освен в такси и то малка сума. Някои луксозни хотели пък слагат 10% такса "обслужване" в сметката.

Естония 

В Естония може да оставите 10%, ако сте много доволни от обслужването, но ако не го направите, това не би било проблем.

Швейцария 

Според законите на Швейцария всички задължения за услуги трябва да са калкулирани и обявени в цената на услугата, така че няма нужда да оставяте нищо. В по-големите градове се оставят бакшиши, но малки суми. 

Бразилия 

В Бразилия персоналът като цяло не получава бакшиши. В такси и ли на пиколо може да се остави малка сума. В някои ресторанти има допълнителна сметка "обслужване", но не е задължително тя да се плати.

Дания 

В ресторантите на Дания служителите получават добри заплати и осигуровки. Те не очакват да им оставяте бакшиш. Това се отнася и за шофьори на такси, портиери и така нататък.

Белгия 

Тук е също както и в Швейцария. В по-туристическите райони, се дават бакшиши, но ако оставите, това няма да направи лошо впечатление.

Нова Зеландия 

Тук не се очаква да оставите бакшиш, но за разлика от Белгия и Дания, където служителите получават добри заплати, тук доходите в сферата на услугите не са високи и хората биха се зарадвали на 10%.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност