Close search

12 храни, които болестите никак не обичат

12 храни, които болестите никак не обичат 12 храни, които болестите никак не обичат Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хранителната аптечка е нещото, към което организмът първо прибягва в случай на нужда. Ако я поддържате добре заредена с точните храни, ще се нуждаете доста по-рядко от услугите на фармацевтичната индустрия. От артритите и проблемите с движението през простудите до животозастрашаващите заболявания като рака, най-добрите натурални лекарства могат да бъдат открити във вашата кухня и да ви предпазят или помогнат да преборите болестта.

Някои от най-смъртоносните и увреждащи организма заболявания, тормозещи модерния свят, също са предизвикани от храната – евтините, нискокачествени преработени храни, с твърде много захар, сол, наситени и транс мазнини, генетично модифицирани съставки и пестициди. Когато обаче изберете натурални, органични, пълноценни и богати на активни вещества храни, получавате мощно средство за защита от рак, сърдечносъдови заболявания, настинка и грип, алергии, възпаления и всички останали предизвикателства за здравето, с които живота ни сблъсква всеки ден.

С толкова богат избор от лековити храни, които ни предлага природата, изборът на 12 най-верни помощници е труден, затова ще разчитаме на експертния опит на д-р Джеймс Дюк и книгата му „The Green Pharmacy Guide to Healing Foods”:

Бобови

Бобовите култури са едни от най-достъпните здравословни храни, като високото съдържание на изофлавони в тях предпазва от развитието на сърдечносъдови заболявания, поддържа здрави костите и простатата, и дори облекчава някои от симптомите на менопаузата. Тъй като съдържат малко мазнини, но са богати на протеини, те са подходящ заместител на червеното месо и могат да се добавят към супи, задушено, яхнии и дори към сосовете за паста (пюрето от бял боб може да се използва като по-здравословен заместител на богатите на мазнини сосове „Алфредо”). Що се отнася до полезните съставки, няма голяма разлика между сухите и консервирани бобови, но бобчетата в консерва често съдържат големи количества сол и бисфенол A, отделящ се от консервата. Ако все пак се ориентирате към бобови консерви, търсете такива, които имат малко добавена сол и са затворени в кутии без бисфенол A (BPA-free).

Чесън и лук

Братовчедите от едно и също растително семейство носят толкова много ползи за сърцето и имунната ви система, че ще ние трудно да изброим всички. 70-те активни фитохимикали в чесъна могат да понижат кръвното ви налягане с до 30 единици, а освен това намаляват риска от рак на яйчниците, рак на дебелото черво и други ракови заболявания, сочат резултатите от метаанализ, публикуван в American Journal of Clinical Nutrition. Лукът е най-добрият хранителен източник на кверцетин – флавоноидът, който поддържа нормалното кръвообращение и предотвратява образуването кръвни съсиреци (тромби). И лукът, и чесънът са сред най-добрите натурални средства за превенция на алергиите. За да извлечете максимума от здравословния ефект на чесъна, можете да счукате скилидките и да ги оставите да престоят 30 минути, преди да ги хапнете. Що се отнася до лука, голяма част от полезните му съставки са в люспите, които изхвърляме, затова Дюк съветва да ги съберете в мрежеста торбичка и да ги оставите да покиснат супите или сосовете, докато ги приготвяте.

Кофеин съдържащи храни и напитки

Пристрастени сте към кафето? Влюбени сте в шоколада? Това никак не е лошо. Съдържащите кофеин храни като кафето, чая и шоколада са богати и на полифеноли, които се окачествяват като „суперантиоксиданти” заради способността си да се противопоставят на широк набор заболявания – от рака до депресията. Изследване на Университета „Харвард” дори установи, че 5 чаши кафе дневно намаляват наполовина риска от развитието на диабет. Такива количества кофеин обаче могат да ви докарат треперене и сърцебиене, затова повечето здравни експерти препоръчват ограничаването на кафето до 2-3 чаши дневно или преминаването към безкофеиново такова. Ако сте чувствителни към кофеина или имате здравни противопоказания за употребата му, изследванията показват, че независимо дали се касае за чай или кафе, безкофеиновите им версии съдържат също толкова антиоксиданти, колкото и „оригинала”. А когато става въпрос за шоколад – разбира се, черният такъв е много по-полезен от подсладения млечен шоколад или белия такъв. Най-полезен за здравето ви е черният шоколад с поне 70% съдържание на какао и то в разумни количества – 30-40 гр. дневно.

Целина (кервиз)

Следващият път, когато ви се хапва нещо хрупкаво и здравословно за следобедна закуска, посегнете към целината, а не към морковите. Кореноплодното растение, чийто стебла и листа у нас наричаме кервиз, е богато на микроелементи, витамин С и фенолови киселини, и предпазва от настинки и грип, алергии и рак. Съдържащите се в целината фталиди, я правят добър избор и за понижаване на холестерола. Колкото повече хапвате, толкова по-добре, сочат изследванията. Дюк препоръчва да хрускате поне по 4 стръка кервиз дневно. Тъй като вкуса на целината е относително мек, може да овкусите нарязаната на кубчета глава дори с фъстъчено масло, или да хапвате резенчетата вместо чипс с любимия си сос. Целината е един от малкото зеленчуци, които не губят нищо от хранителната си стойност, когато са сготвени, така че добавяйте колкото се може повече от нея в супи, касероле и останалите ви любими варени, печени или сотирани гозби. Винаги използвайте и зеленията, до последното листенце, тъй като тя е богата на калций и съдържа повече витамин С, отколкото бялата сърцевина.

Канела

Най-забележителната и изследвана полза от канелата за здравето ви, е способността й да понижава кръвната захар. Изследване на Департамента на селското стопанство на САЩ показва, че популярната подправка може да намали нивата на кръвната ви захар с от 13% до 23%. Авторите на изследването смятат, че това свойство се дължи на съдържащите се в нея антиоксиданти, които активират инсулиновите рецептори в клетките. Германски учени пък установиха, че канелата потиска размножаването на болестотворната бактерия Escherichia coli (E. coli), която е причинител на повечето инфекции на уринарния тракт, и гъбичката Candida albicans, отговорна за инфекциите на вагиналния секрет. Дюк споделя и успешния опит на приятелите си, успели да откажат цигарите „всмуквайки” от канелените пръчици всеки път, когати им се припали цигара. Как да я консумирате? Можете да добавите 1 ч. л. канела към сутрешната си овесена каша или към чаша органичен ябълков сок.

Цитрусови плодове

Традиционните звезди на есенния и зимния сезон съдържат близо 200 антиракови активни вещества, понижаващи холестерола фибри и потискащи възпаленията флавоноиди. Австралийско ревю на резултатите от 48 изследвания на хранителните режими и влиянието им върху раковите заболявания установи, че консумацията на 1 порция цитрусови плодове дневно понижава наполовина риска от развитието на рак на устата, гърлото или стомаха. Розовите грейпфрути пък са богати и на ликопен – мощният антиоксидант с противоракови свойства, открит в доматите, така че не се колебайте да посегнете към тях. За да извлечете най-голяма полза от цитрусите, яжте цели плодове, вместо да пиете само сока, тъй като така ще приемете всички ценни фибри в тях. Много от полезните вещества се крият и в кората им, така че е добре да си направите домашни мармалади с портокалови, мандаринови и лимонови корички, които са вкусни както върху филийка пълнозърнест хляб, така и като екзотична добавка към ястия и сосове.

Джинджифил

Широко използван в народната медицина като цяр срещу гадене и повръщане, джинджифилът (исиот) – пресен или сушен, е чудесно средство за понижаване на холестерола и кръвното налягане и облекчаване на възпалителните процеси при артрит. Изследванията показват, че джинджифилът помага унищожаването на грипните вируси и помага на имунната система да се бори с инфекциите. Изследване на Университета на Маями в Miami Veterans Affairs Medical Center доказа, че приемът на джинджифил има съществено болкоуспокояващо действие при пациенти с остеоартрит в колената. Около 30 гр. джинджифил дневно са достатъчни, за да получите всички здравни ползи от подправката, посочва Дюк. Джинджифилът е подходящ за азиатските запържени ястия (стир-фрай) или приготвянето на марината за месо. Можете и да нарежете или настържете корена от джинджифил и да го сложите във вряща вода, за да се радвате на един изключително полезен билков чай.

Семейство Ментови

Като чуете за мента, обикновено се сещате за чай от мента, дъвки или ментови лукчета. Всъщност има стотици растения от сем. Ментови, за които никога не бихме помислили, че са братовчеди на ментата. От сем. Ментови са и босилека, розмарина, мащерката, ригана, лавандулата, градинския чай и маточината. Използвани като чай, тези билки успокояват болките в стомаха, но последните научни данни показват, че индивидуални съставки в тях предотвратяват разграждането на ацетилхолина – невротрансмитерът, който пази паметта ви остра.

Чушки

Независимо дали са люти и пикантни, или сладки и хрупкави, могат да се намерят достатъчно видове чушки, които да задоволят всеки вкус, и всички те са от огромна полза за вашето здраве. Лютите чушки съдържат високи нива на капсаицин, който действа като инхибитор на рецепторите за болка в мозъка, поради което може да се използва като натурално болкоуспокояващо средство. Капсаицинът, на който чушките дължат лютостта си, отдавна се е доказал и като ефективно средство за отслабване и изгаряне на мазнините, заради стимулирането на метаболизма, липолизата и термогенезата. Сладките чушки също съдържат съставка с подобни свойства – дихидрокапсиатът, който също помага при болка и за отслабване, но без лютия шамар на капсаицина. Чушките съдържат и големи количества витамин С и бета-каротен (най-вече жълтите, оранжевите и червените). Може да добавите 1-2 люти чушки към яхнията или азиатския пържен микс, а колкото до камбите, добре е да се знае, че те запазват най-много от витамините и останалите полезни вещества, когато се консумират сурови или в туршия без варене.

Нар

Нарът от хилядолетия се използва като средство в народната медицина на Близкия Изток, Иран и Индия, а днес ползите от него вече са и научно доказани. Нарът е добър източник на калий, витамин С и антиоксиданти с противораково действие. Антиоксидантите в нара могат да помогнат и в борбата с Болестта на Алцхаймер. Изследване на Университета „Лома Линда” показа, че при лабораторни мишки, приемащи сок от нар, степента на дегенерация на невроните и нервните връзки вследствие на Болестта на Алцхаймер е 50% по-малка в сравнение с тази при гризачите, приемащи само подсладена вода. Имате нужда от още доводи? Учени от Университета „Пейс” установиха, че сокът от нар убива бактерията S. mutans, която е сред основните причинители на зъбния кариес.

Куркума

Братовчедка на джинджифила, куркумата е растението, от чийто корени се прави кърито и придава цвета и пикантния вкус на жълтата горчица. От хилядолетия и до днес, в Индия използват куркумата като лековита подправка, която е използва щедро в индийската кухня. Днес изследванията показват, че куркумата е полезна за стомаха, като го предпазва от образуването на язви, а освен това подпомага и разграждането на мазнините. Наред с това, съдържащият се в нея куркумин, предпазва от развитието на Болестта на Алцхаймер, като при възрастните жители в селските райони на Индия, които консумират куркумата в промишлени количества, честотата на случаите на Болестта на Алцхаймер е най-ниската в света. Вкусът на този противовъзпалителен агент се съчетава отлично с ястия с карфиол, броколи, брюкселско зеле и къдраво зеле (кале).

Орехи

Малко храни са по-полезни за мозъка от орехите. Те са великолепен естествен източник на серотонин – невротрансмитерът, който освен, че подобрява настроението, потиска и прекомерния апетит, както и на витамин Е, магнезий, фолат (витамин В9), протеини и фибри. Орехите съдържат повече Омега-3 мастни киселини от сьомгата, което ги прави чудесно средство срещу сезонните депресии. Това чудо на природата съдържа и големи количества полифеноли, които ще са ви полезни в борбата с възпаленията. Повечето от полезните съставки в орехите, като витамин В5 и фолиевата киселина обаче се разрушават при термична обработка, затова е хубаво да хапвате ядките сурови, като здравословната доза е около 30 гр. дневно или 2 ореха и половина. Можете да сложите счукани орехи и във вашето песто, или да поръсите с тях задушените зеленчуци или салатата.

Източник: muskuli.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност