Close search

Има ли храни с отрицателна калоричност?

Има ли храни с отрицателна калоричност? Има ли храни с отрицателна калоричност? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Сигурно се чудите какво може да означава това. Името го подсказва, но е малко странно и не съвсем логично. Възможно ли е, когато изядем някакъв продукт, всъщност да изхабим повече калории за обработката и смилането му, отколкото самият той съдържа? Някои твърдят, че е така, а други се противопоставят на тази теория. 

Нека видим гледната точка и на двете страни

Да вземем например целината, която е обявена за номер едно храна с отрицателна калоричност. В една чаша от нея (120 g.) има 19 калории. Да, наистина толкова малко! Поддръжниците на теорията смятат, че за смилането и усвояването й е нужна повече енергия, отколкото тя самата предлага. За сметка на това целината съдържа вода, фибри, витамини и има противораково действие!
Други подобни храни са зелената салата (8 калории / 1 ч.ч.), лука (64 калории / 1 ч.ч.), краставиците (17 калории / 1ч.ч.), грейпфрута (74 калории / 1 ч.ч.) и др. 

Някои стигат по-далеч и добавят гъбите, рибата, броколито, чесъна, както и голяма част от плодовете /кайсии, череши, малини, ягоди, боровинки и др./ към отрицателно калоричните храни. 
Именно тук започват и повечето спорове относно това вярна ли е теорията или е просто мит. Противниците й питат как е възможно за усвояването на един плод например, който съдържа предимно вода, малко фибри и доста захари, организмът да изхарчи толкова много енергия? Ясно е, че за белтъчините се изисква повече усилие да бъдат обработени и калориите, които съдържат, се усвояват на 70%. Но този факт вече е отчетен, когато се посочва калорийната стойност на определен вид протеин. Би било логично това да се има предвид и при т. нар. храни с отрицателна калоричност.

Поддръжниците на теорията от друга страна казват, че са постигнали страхотни резултати в битката с килограмите, добавяйки тези продукти в менюто си. Те твърдят, че фибрите, макар и несмилаеми, забавят хрансмилането и ни карат да хабим повече енергия, фруктозата пък трябва да бъде допълнително разградена до глюкоза, за да се усвои от организма. Има и някои експерименти, които подкрепят тяхната теза.

Независимо обаче, кои е прав и кой крив, безспорен факт е че пресните, по-нискокалорични плодове и зеленчуци са невероятен помощник в отслабването и поддържането на добър тонус. Те ускоряват метаболизма ни, заради водата и ценните витамини и микроелементи в състава им. Създават ни усещане за ситост, тъй като съдържат целулоза и баластни вещества. 

Освен това не забравяйте, че калорийният баланс не е всичко. Има значение и по колко често се храните, по кое време приемате основните калории за деня, как съчетавате и обработвате храната си и много други. Така че придържайте се към ценните и полезни продукти и много не му мислете за закони и спорове. Истината е в разнообразното и балансирано меню!

Източник: Теодора Дончева, zdravduh.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност