13 причини да ядем мандарини по-често
Мандарините съдържат най-много витамин С сред всички цитрусови плодове - факт, който е известен на малцина. Освен това те са богати на витамин D (предпазващ децата от рахит) и на витамин К, особено важен за еластичността на кръвоносните съдове.
В мандарините, както и в останалите цитрусови плодове, не може да има нитрати – те не се съвместяват с лимонената киселина. Не е трудно да се избере най-вкусната мандарина. Вкусът й може да се определи с просто око.
Най-киселите (сортът Уншиу) са леко сплескани, със среден размер. Единственият им плюс, който обаче няма отношение към вкуса, е липсата на семки.
Огромните и с дебела кора мандарини (Сантра) се белят най-лесно, но на тях също не им достига сладост.
От zdrave.bg предлагат 13 причини, заради които си заслужава този плод да е често на масата ви. Някои от тях са и алтернативно лечебно средство:
1. Мандариновият сок е диетична и лечебна напитка, която е еднакво полезна и за децата (дори за бебетата!) и за възрастните.
2. При висока температура на тялото сокът от мандарини утолява много добре жаждата.
3. Мандарините се използват при лечението на астма и бронхити. Те съдържат голямо количество феноликова аминокиселина (синефрин), която е прекрасно лечебно средство срещу отоци. За прочистване на белите дробове от слузта всяка сутрин се препоръчва да се изпива по чаша мандаринов сок.
4. Отварата от изсушените кори на мандарините смекчава кашлицата и оказва отхрачващо действие при бронхит и трахеит.
5. Кората на мандарините влиза в състава на смес от билки, която се прилага в медицината за повишаване на апетита и подобряване на храносмилането. Приготвена по специален начин, тя се приема по 10-20 капки дневно 15-30 минути преди ядене.
6. Редовната употреба на мандаринов сок ще ви избави от хелминтите.
7. Мандарините са ценен диетичен продукт, който през зимата насища организма с витамини.
8. Етеричното масло, добито от плода, повишава настроението.
9. Отварата от корите спомага за намаляване нивото на захарта в кръвта. Кората от 3 мандарини се сварява за 10 минути в литър вода. Отварата не трябва да се прецежда. Приема се всеки ден, като остатъкът задължително да се съхранява в хладилник.
10. Благодарение на фитонцидните си свойства мандарините оказват антимикробно действие.
11. И сокът и плодовете действат ефективно при дизентерия.
12. Мандарините се използват като средство за спиране на кръвотечението (особено при обилни кръвотечения през климактериума).
13. Мандарините са полезни и при кожни заболявания – пресният сок убива някои гъбички (трихофития, микроспория). За да излекувате кожата и ноктите си, поразени от гъбичките, трябва многократно да втривате в тях сок от плодовете или кората на мандарините.
Внимание! Въпреки лечебните си свойства мандарините могат и съществено да навредят. Те могат да раздразнят бъбреците, лигавицата на стомаха и червата. Затова не се препоръчват при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок, при ентерити, колити и изострени чревни заболявания, а също така при холецистит, хепатит и остър нефрит.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook