Close search

15 ефекта на кафето върху нашето здраве

15 ефекта на кафето върху нашето здраве Кафето – напитката на дявола или ободряващ еликсир за душата? Навик или необходимост, полза или вреда за здравето? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Все още се спори по въпроса полезно ли е кафето за нашето здраве. Едни го описват като ободряваща напитка, без която не могат сутрин, други дори като вълшебна напитка, а трети - като напитка на дявола. Какво е кафето за Вас и здравето Ви, преценете сами.

Как бихме могли да опишем ефекта на кафето върху организма и здравето ни?

1.Мнозина твърдят, че събуждащият ефект на кафето сутрин е илюзия. Те вярват, че човек е бодър, когато е спал достатъчно, а кафето е просто зависимост, която има плацебо ефект върху организма. Макар че кофеинът, основната съставка на кафето, има ободрително действие, учени доказват, че приемът на кафе сутрин не прави хората по-бодри или концентрирани от тези, които не го пият. Но веднъж свикнеш ли да пиеш кафе сутрин, трудно ще се откажеш. Въпросът обаче е доста спорен, защото има и изследвания, които достигат до коренно противоположни резултати – че кафето наистина ни прави по-бодри и концентрирани.

2.Установено е, че хората, които пият до 3 кафета на ден (не повече) имат по-добра памет на старини. Кофеинът забавя процеса на деменция, но не предотвратява появата й. Освен това, той спомага за отделянето на допамин в мозъка, който е един от хормоните на щастието. Така кафето влиза в категорията на храните и напитките, полезни за избавянето от депресия.

3.Италиански учени установяват благоприятния ефект на кафето върху болестта блефароспазъм. Тя е свързана с неконтролируемо мигане и дразнене на очите. Една-две чаши кафе дневно забавят развитието на болестта, което може би се дължи на действието на кофеина върху аденозин рецепторите.

4.Кафето успешно се справя при борбата със запека, както повечето хора знаят. То помага на организма да адсорбира жизненоважните хранителни вещества и е чудесно средство за борба с холестерола.

5.Употребата на повече от 3 чаши кафе дневно може да доведе до бързо развитие на остеопороза. Доказано е, че в големи количества кофеинът намалява плътността на костите като „краде“ калция от организма ни, губейки го чрез урината.

6.Ефектът на кафето върху сърдечно-съдовите заболявания е спорен. Кофеинът свива кръвоносните съдове на мозъка. Сърцебиенето нараства, мускулите се стягат, кръвното налягане се увеличава. Това има различен ефект върху различните хора и зависи най-вече от начина им на живот.

7.Кофеинът нарушава съня. Организмът се нуждае от 4 часа, за да обработи кафето и да елиминира напълно неговото действие. Затова сами преценете, кога ще изпиете последното си кафе за деня.

8.Изследвания установяват, че кафето може да намали риска от рак на кожата. Това се дължи на антиоксидантното действие на кофеина. В момента се опитват да докажат и същия ефект върху рака на гърдата, но засега това са само предположения.

9.Кафето се справя успешно и в борбата с подаграта. Напитката намалява честотата на уриниране и неприятните симптоми на болестта при мъжете. Същият ефект имат и чайове, съдържащи кофеин.

10.Ако искате да нямате мускулна треска след фитнес, изпийте чаша кафе един час преди тренировката.

11.При честа употреба на парацетамол, се препоръчва и прием на 3 чаши кафе дневно, за да се сведе до минимум отрицателното действие на лекарството върху черния дроб.

12.Кафето се счита за афродизиак и повишава сексуалното желание и на двата пола.

13.Изследвания доказват, че консумирането на нефилтрирано кафе увеличава нивото на холестерола в организма. Това се дължи на съставката кафестол, която остава в кафето, ако то не се филтрира предварително. Чаша нефилтрирано кафе съдържа 4 милиграма кафестол, което повишава холестерола с 1 %. Кафестол се съдържа дори и в безкофеиновото кафе.

14.Кафето отстранява над 50 % от тежките метали в организма. Смляното кафе има отрицателно заредени молекули, които привличат положително заредените молекули на тежките метали.

15.Кафето може да Ви убие. Кофеинът е стимулант и като всеки друг такъв медикамент си има отрицателни действия. При предозирането му се наблюдават симптоми като безпокойство, нервност, възбуда, безсъние, зачервена кожа на лицето, често уриниране, стомашно-чревни смущения, потрепване на мускулите, раздразнителност, нередовен сърдечен ритъм. Повече от 400 мг кафе на ден не са полезни за човешкия организъм.

Автор: Свилена Друмева; Източник: ecomedia.bg 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност