Close search

16 февруари е националният ден на бадема

16 февруари е националният ден на бадема 16 февруари е националният ден на бадема. Това е повод за празник, защото бадемите винаги са били част от човешката история. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

16 февруари е националният ден на бадема. Това е повод за празник, защото бадемите винаги са били част от човешката история. 

Хората ги консумират и се забавляват с тях чрез много различни форми и начини, включително и чрез готвене. 

Бадемовите ядки са технически семената от плода на бадемовото дърво, великолепно, средно на ръст дърво, което цъфти в благоуханни розови и бели цветове. Бадемите са почти бели на цвят, покрити с тънка кафеникава кора и затворени в твърди черупки. 

Бадемите са класифицирани в две категории: сладки и горчиви. Сладките бадеми са вида, който е ядлив. Те са с овална форма, обикновено с мека текстура и чудесен маслен вкус. Те са достъпни на пазара, както с черупки, така и с отстранени черупки. Обелените бадеми са достъпни цяли, нарязани или нацепени в естествената им форма, с кората или бланширани, с отстранена кора. 

Горчивите бадеми се използват за изработването на бадемово масло, което се използва като подправка за храни и ликьори като Амарето. Те не са ядливи, тъй като съдържат токсични вещества като циановодородна киселина. Тези съединения се отстраняват в процеса на производство на бадемово масло. 

Бадемите са една от древните храни, за които се е писало в историческити текстове, включително и в Библията. Бадемите се смята, че произхождат от региони в Западна Азия и Северна Африка. Римляните наричали бадемите "гръцки орех", тъй като считали, че това е цивилизацията, която първа ги е култивирала. 

 Днес, бадемите се отглеждат в много от страните от Средиземнорския регион, включително Испания, Италия, Португалия и Мароко, както и в Калифорния.

Бадемите, които се предлагат с техните черупки имат най-дълъг срок на годност. При покупката им е необходимо да се избират тези, чиито черупки не са разделени, остарели или оцветени. Необходимо е да са еднакви на цвят и да не са меки или сбръчкани. Миризмата на бадемите е също определяща. Те трябва да миришат сладко и вкусно, ако имат остър и горчив мирис, означава, че са граниви. 

При избора на печени бадеми, е необходимо да се избират тези, които са "сухи печени", тъй като те не са приготвени в олио. 

Тъй като бадемите имат високо съдържание на мазнини, е важно да се съхраняват правилно, за да се предпазят от гранясване. Белените бадеми се съхраняват в плътно запечатан контейнер на хладно, сухо място, далеч от излагане на слънчева светлина. 

Бадемите ще се запазят в продължение на няколко месеца, ако се съхраняват в хладилник, а ако се замразят, могат да се съхранят и за период до една година. 

Печените бадемови ядки за комерсиални цели обикновено се приготвят чрез пържене, обикновено в по-наситени мазнини, като кокосово масло и масло от палмови ядки. Дълбоко пържените храни са с високи нива на LDL (лошата форма на холестерол) и водят до свиване стените на артериите. 

Бадемите са сред малкото на брой храни, които съдържат измерими количества оксилати, естествено съдържащи се вещества в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те могат да се захаросат и да причинят здравословни проблеми. Поради тази причина хора с вече съществуващи и нелекувани проблеми с бъбреците или жлъчката трябва да избягват консумацията на бадеми. 

Бадемите са и една от храните, които най-често водят до нежелани алергични реакции. 

Бадемите са много добър източник на витамин Е и манган. Те са добър източник на магнезий, мед, рибофлавин (витамин B2) и фосфор. За щастие, въпреки че една четвърт чаша бадеми съдържа около 18 грама мазнини, по-голямата част от тях (11 грама) са полезните за сърцето мононенаситени мазнини. 35 гр. бадеми съдържат 205 калории и 62 гр. протеини.  

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност